Rundveehouderij

Achtergrond 5894 x bekeken 5 reactieslaatste update:3 aug 2016

'Voor mij werkt homeopathie wél'

Pier Swierstra schakelde met zijn bedrijf in 2011 om naar biologisch en verving later zijn medicijnkastje met antibiotica door homeopathische middelen. "Dat deed ik met het oog op het scherpere antibioticabeleid."

De Friese, biologisch veehouder Swierstra gebruikt vooral Pyrogenium. Bij uierontsteking komt daar een homeopathische injector bij. "Dat geeft een verzachtende en enigszins bacteriedodende werking. En het stimuleert de doorbloeding van het uier. Zo creëer je een situatie waarin het dier de infectie kan aanvallen en zichzelf kan reinigen."

In de praktijk haalt hij er goede resultaten mee. De factor arbeid is iets groter, terwijl de uitval beperkt toenam. Het vervangingspercentage steeg van 15% tot 20% in de nieuwe homeopathische bedrijfsvoering. Swierstra: "De reden daarvoor is de enkele koe met speenbetrapping die ik heb. Als het slotgat gaat ontsteken komt de melk er niet meer uit. Dan kom ik met homeopathie tekort. Dat melkverlies neem ik dan op de koop toe."

Pier Swierstra (41) heeft in het Friese Weidum een biologisch veebedrijf met 80 melkkoeien en 70 stuks jongvee.</p>
<p><em>Foto: Anne van der Woude</em>
Pier Swierstra (41) heeft in het Friese Weidum een biologisch veebedrijf met 80 melkkoeien en 70 stuks jongvee.

Foto: Anne van der Woude

De melkkoeien waren echter snel gewend aan homeopathie. Alleen bij de droge koeien ontging Swierstra het in eerste jaar wel eens wat. "Die dieren stonden buiten in de wei, ver weg. Maar als je geen antibiotica gebruikt, moet je juist scherp zijn en dagelijks controleren. Daarom heb ik een uitloop direct achter de stal gemaakt."

Met jongvee was de opstart lastiger. Met homeopathie steeg de uitval in het eerste jaar van twee naar zeven. Het begin van een zoektocht. Onvoldoende biest bleek het probleem, vooral als een kalf na de geboorte de hele nacht bij de koe gelopen had. "Toen leerde dat ik dat je een kalf met onvoldoende biest er met homeopathie niet doorheen krijgt. Maar dat is nu weer prima onder controle doordat ik in die gevallen sondes gebruik."

'Melk van zieke koeien niet meer weggooien'

Nu, na vijf jaar ervaring wil Swierstra niet meer terug. "Homeopathie is misschien niet bewezen, maar voor mij werkt het wél. Het heeft hier antibiotica echt vervangen en het heeft één groot voordeel: melk van zieke koeien hoef ik niet meer weg te gooien. Dat gaat naar de kalveren."

Lees ook het interview met Sjeng Lumeij:
'Homeopathische middelen werken niet'

Laatste reacties

 • farmerbn

  Die man wil ook dat het werkt. En dan zie je minder problemen omdat je minder goed kijkt.

 • Library.e-collection1

  Kortom, de heer Swierstra heeft het management aangepast. Er staan drie voorbeelden beschreven waarbij de homeopathie tekort kwam, vroeger was antibiotica kennelijk de oplossing. Nu is het preventief werken, management aanpassen, wat problemen voorkomt. Dat is dus niet de werking van homeopathie.

 • ........

  probeer het eens zonder,dan weet je pas of het werkt

 • halbe

  Boeren die niet meer kunnen of willen terugvallen op reguliere geneesmiddelen, zitten er meer boven op. Ze krijgen meer aandacht voor hun vee en passen hun managment aan. Als ze daarnaast ook nog homeopathische middelen gaan gebruiken, wordt het effekt daar aan toegeschreven. Maar ze worden gewoon betere veehouders met betere resultaten. Zouden er meer moeten doen.

 • Althof

  Het is altijd een combinatie. Met biofotonen onderzoek kunnen beide effecten bewezen worden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.