Rundveehouderij

Achtergrond 18 reacties

‘Veehouder merkt dat hij te weinig ondernemer is’

Het Dairy Training Centre (DTC) start een opleiding die veehouders echte ondernemersvaardigheden bijbrengt. Het verwacht deze opleiding over drie jaar voor drie groepen per jaar te gaan geven op diverse locaties in het zuiden, midden en noorden van het land.

"Het niveau ligt erg hoog, minstens op hbo-niveau", zegt managing director Han Tellegen van het DTC. "Daarom is minimaal een afgeronde mbo-veehouderij opleiding plus vier jaar ervaring vereist om te kunnen instromen."

De huidige mbo-opleidingen volstaan niet meer om boer te worden?

"De AOC’s hebben minder mogelijkheden om aan de praktische vaardigheden te werken. Die brengen we de cursisten bij in de opleiding Middelbaar Kader Melkveehouderij. We krijgen nu veel vragen van jonge veehouders die een jaar of vier thuis in de maatschap zitten. Deze jonge veehouders kunnen het bedrijf prima managen, maar ze merken dat ze te weinig ondernemer zijn. Ze hebben moeite met het maken van strategische keuzes. Ze willen een stip kunnen zetten op de horizon, bedrijfsplannen maken en de afwijkende keuzes kunnen verdedigen en onderbouwen richting hun adviseurs en banken. Dat leren we ze in de tweejarige opleiding Praktisch Ondernemerschap Melkveehouderij (POM)."

Dat klinkt alsof de jonge boeren meer nodig hebben dan alleen technische en financiële kennis.

"Dat klopt. In die POM zit ook een stuk sociologie en psychologie verwerkt. Hoe reageren mensen en waarom doen ze dat zo? Wat zijn hun drijfveren? De basis in de POM is werken vanuit het eigen bedrijf. Na een intakegesprek worden de deelnemers op hun eigen issues gecoacht. Dat kan overname zijn, groei van het bedrijf, verplaatsing, eigenlijk elk groot onderwerp. De cursist krijgt opdrachten die hij elke drie weken moet afronden en presenteren aan de groep. Dat gaat deels via e-learning. Het wordt een heel intensieve cursus, een jaar lang elke drie weken een dag training, met veel voorbereidend werk. Dat klinkt niet zwaar, maar besef wel dat gericht is op mensen van tegen de 30 jaar, vaak met een jong gezin en veel werk op het ouderlijk bedrijf."

Han Tellegen merkt dat jonge melkveehouders het bedrijf prima kunnen managen, maar dat ze moeite hebben met strategische keuzes.</p>
<p>Foto: Anne van der Woude
Han Tellegen merkt dat jonge melkveehouders het bedrijf prima kunnen managen, maar dat ze moeite hebben met strategische keuzes.

Foto: Anne van der Woude

Wat is het verschil met de vroegere cursus EVTO (Economische Vorming Toekomstig Ondernemers)?

"De EVTO leert hoe je financiële gegevens moet lezen en vertalen naar bedrijfsvoering en omgekeerd. De POM gaat verder waar de EVTO stopt doordat de veehouder zijn bedrijfsopzet aanpast, hij leert visie te ontwikkelen en strategische keuzes te maken."

Wat gaat die POM kosten en opleveren?

"Het kost €2.700 per jaar. Enkele AB’s subsidiëren het met enkele honderden euro’s voor hun leden. Het levert het dubbele op. Niet eenmalig, maar elk jaar weer, doordat de jonge veehouder ondernemer wordt. Dat is in zijn hele carrière ongeveer €300.000. Dat maakt het een relatief lage investering in jezelf."

Dan mogen de kosten toch geen probleem zijn?

"Onder de huidige melkprijs zien veehouders dat toch anders. Daar komt bij dat de landbouw vanuit het OVO-drieluik niet gewend is te betalen voor kennis en trainingen. Dat verandert nu langzaam."

Laatste reacties

 • deB.


  Gaat we kapot aan, heel die zogenaamde kenniseconomie

 • Ewullink

  Weer iemand die uit de ruif wil mee vreten...

 • ...............

  en volgelingen krijgt ie..

 • Schaap1975

  ondernemer dat ben je of dat ben je niet. Dat is niet te leren, iets bijschaven of trucjes zijn bij te leren.

 • deB.


  Daar heb je geen 9 tot 5 mooi weer spelers voor nodig..

  Allemaal mensen die niet produceren of maken, maar met onzinnige dingen hun geld verdienen...zijn er veel te veel van in dit land

 • jan doedel

  mafkees!!

 • deB.

  Weet u wat DTC is moet doen... is een jaar meelopen op een melkveehouderij, elke dag en OOK in het weekend!

  met andere woorden, ze hebben er de ballen verstand van!
  met een maatpak voor de koeien jaja

 • farmerbn

  Een echte ondernemer probeert om die cursus voor half geld te krijgen. Eens kijken of dat lukt. Als je niet kunt afdingen bij DTC dan moeten ze zelf op cursus! Ze willen nl ondernemers opleiden en ondernemers dingen af.

 • .....

  Meneer de managing director weet precies hoe alles werkt vanachter zijn bureau, van die paria's lopen er al veel te veel rond in agrarisch Nederland

 • deB.

  En zo'n pipo krijgt nog een podium ook!!

 • ae-ea

  5400 euro?

 • Zuperboer

  Advertorial vergeten?

 • alco1

  Nog harder tegen elkaar concurreren?

 • Farmer4life2

  Steeds vaker ga je zien dat het handig is om kennis als dezen te vergaren.

  Doordat je situaties herkend en daarnaar kan handelen. Het kan relaties naar buiten zijn, communiceren met je medewerkers of onderhandelingen met je 40 jarige zakenrelatie.
  Meer en meer zul je belangrijke keuzes moeten maken die jaren doorwerken in je bedrijfsvoering.

 • vink

  Boeren blijft hobbyisme, in het groot of in het klein.(Niks mis mee als je het leuk vindt). Een echte ondernemer gaat iets anders doen. Maar dat zal het DTC haar cursisten wel niet vertellen.

 • peetersdejongh1

  ik denk dat als je op dit moment nog een agrarisch bedrijf runt, je echt wel ondernemer bent, er is al teveel aan onze poten gezaagd

 • koestal

  Je moet steeds handig met de vele regels kunnen omgaan en dan nog wat proberen te verdienen

 • koestal

  Misschien kun je dan beter docent worden

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.