Het Dairy Training Centre (DTC) start een opleiding die veehouders echte ondernemersvaardigheden bijbrengt. Het verwacht deze opleiding over drie jaar voor drie groepen per jaar te gaan geven op diverse locaties in het zuiden, midden en noorden van het land.
"Het niveau ligt erg hoog, minstens op hbo-niveau", zegt managing director Han Tellegen van het DTC. "Daarom is minimaal een afgeronde mbo-veehouderij opleiding plus vier jaar ervaring vereist om te kunnen instromen."
De huidige mbo-opleidingen volstaan niet meer om boer te worden?
"De AOC’s hebben minder mogelijkheden om aan de praktische vaardigheden te werken. Die brengen we de cursisten bij in de opleiding Middelbaar Kader Melkveehouderij. We krijgen nu veel vragen van jonge veehouders die een jaar of vier thuis in de maatschap zitten. Deze jonge veehouders kunnen het bedrijf prima managen, maar ze merken dat ze te weinig ondernemer zijn. Ze hebben moeite met het maken van strategische keuzes. Ze willen een stip kunnen zetten op de horizon, bedrijfsplannen maken en de afwijkende keuzes kunnen verdedigen en onderbouwen richting hun adviseurs en banken. Dat leren we ze in de tweejarige opleiding Praktisch Ondernemerschap Melkveehouderij (POM)."
Dat klinkt alsof de jonge boeren meer nodig hebben dan alleen technische en financiële kennis.
"Dat klopt. In die POM zit ook een stuk sociologie en psychologie verwerkt. Hoe reageren mensen en waarom doen ze dat zo? Wat zijn hun drijfveren? De basis in de POM is werken vanuit het eigen bedrijf. Na een intakegesprek worden de deelnemers op hun eigen issues gecoacht. Dat kan overname zijn, groei van het bedrijf, verplaatsing, eigenlijk elk groot onderwerp. De cursist krijgt opdrachten die hij elke drie weken moet afronden en presenteren aan de groep. Dat gaat deels via e-learning. Het wordt een heel intensieve cursus, een jaar lang elke drie weken een dag training, met veel voorbereidend werk. Dat klinkt niet zwaar, maar besef wel dat gericht is op mensen van tegen de 30 jaar, vaak met een jong gezin en veel werk op het ouderlijk bedrijf."
Wat is het verschil met de vroegere cursus EVTO (Economische Vorming Toekomstig Ondernemers)?
"De EVTO leert hoe je financiële gegevens moet lezen en vertalen naar bedrijfsvoering en omgekeerd. De POM gaat verder waar de EVTO stopt doordat de veehouder zijn bedrijfsopzet aanpast, hij leert visie te ontwikkelen en strategische keuzes te maken."
Wat gaat die POM kosten en opleveren?
"Het kost €2.700 per jaar. Enkele AB’s subsidiëren het met enkele honderden euro’s voor hun leden. Het levert het dubbele op. Niet eenmalig, maar elk jaar weer, doordat de jonge veehouder ondernemer wordt. Dat is in zijn hele carrière ongeveer €300.000. Dat maakt het een relatief lage investering in jezelf."
Dan mogen de kosten toch geen probleem zijn?
"Onder de huidige melkprijs zien veehouders dat toch anders. Daar komt bij dat de landbouw vanuit het OVO-drieluik niet gewend is te betalen voor kennis en trainingen. Dat verandert nu langzaam."