Rundveehouderij

Achtergrond

'Uiergezondheid begint bij preventie'

Vof Veldhuis won zowel in 2010 als in 2011 de Uiergezondheid Award. Die topjaren blijven nu door strengere wetgeving wat uit beeld.

Dolf Veldhuis (29) heeft samen met zijn ouders Gerrit (62) en Bernadette (57) in Saasveld (Overijssel) een veebedrijf met 130 melkkoeien en won twee keer de Uiergezondheid Award. De laatste keer vijf jaar geleden. Opvallend is dat ze een keer met de oude en een keer met de nieuwe melkstal succes boekten. "Die invloed was echt beperkt. Toen we overstapten van een 2x5-visgraat op een 24-standsmelkstal ging het vooral om meer capaciteit", zegt Dolf Veldhuis.

Wat heeft de winst u opgeleverd?

"Het was vooral een mooie waardering. Gezonde uiers en gezonde melk zouden meer beloond moeten worden. Iedereen rept altijd over weidegang of natuurbeheer, maar een laag celgetal is net zo belangrijk."

Hoeveel betekent goede uiergezondheid?

"Als koeien gezond zijn, scheelt dat in arbeid. Goede preventie is daarbij essentieel. We werkten vroeger - nu mag dat niet meer - altijd met een dubbele droogzettherapie. En we voeren altijd luxe mineralen. Daarnaast strooien we twee keer per dag de boxen in met zaagsel en werken we zeer secuur in de melkstal. Dat kost vaak extra tijd, maar dan weegt welzijn zwaarder dan arbeid. Het wierp zijn vruchten af. In onze 'prijsjaren' noteerden we een celgetal van rond de 70, terwijl het percentage uierontstekingen 6 à 7% was."

Dolf Veldhuis</p>
<p><em>Foto: Joris Telders</em>
Dolf Veldhuis

Foto: Joris Telders

Heeft u nog iets veranderd?

"De enige echte verandering was de melkstal. Maar toch wonnen we zowel met de oude visgraat als met de nieuwe 24-standsmelkstal de Uiergezondheid Award. De nieuwe instellingen en tepelvoering zorgden niet ineens voor betere resultaten. Het werken werd natuurlijk wel anders. Het belangrijkste aan een carrousel is dat je zorgvuldig blijft nadippen. Dat kost capaciteit en loopwerk. Maar het is ook een extra controlemoment om infecties tegen te gaan. Na het melken zie je het meest."

Ligt de focus nog steeds zwaar op uiergezondheid?

"Ja, maar het lukt ons niet meer om dezelfde resultaten te boeken als in 2010 en 2011. Dat heeft vooral met strengere antibioticaregelgeving te maken. Ons sterke punt was altijd preventie, maar nu mag dubbele droogzettherapie niet meer. De koe is zo minder beschermd en dat merken we. In 2015 had 14% van de koeien een verhoogd celgetal na het afkalven. In 2011 was dit nog 4%. En vorig jaar was het celgetal 100 met 12% uierontstekingen. Zonde, want we gebruiken nog net zoveel antibiotica. Wat ik eerst tijdens het droogzetten gebruikte, heb ik nu in de lactatie nodig."

Nog advies aan collega-veehouders?

"Wees vooral secuur in de melkstal. Goed voorbehandelen met vochtige ontsmettingsdoekjes en nadippen is essentieel. Net zoals rust. Een goed rantsoen met luxe mineralen en het zorgvuldig schoonhouden van de boxen is net zo belangrijk. Het is de combinatie."

Dierenartsen en leveranciers kunnen melkveebedrijven voordragen voor de Uiergezondheid Awards 2016. Aanmelden kan tot 26 augustus

Of registreer je om te kunnen reageren.