Rundveehouderij

Achtergrond laatste update:16 aug 2016

'Telkens op zoek naar verbeterpunten'

Maatschap Pouwels won vorig jaar de Uiergezondheid Award. De maten werken in een bijna 40 jaar oude ligboxenstal, maar de focus ligt sterk op melkkwaliteit.

Maatschap Pouwels is winnaar van de meest recente Uiergezondheid Award. Een prijs die niet verwacht werd. Met een ligboxenstal uit 1979 en een ook bepaald niet nieuwe 2x5-visgraatmelkstal dacht de familie dat modernere boeren meer kans zouden maken. Maar zowel jury als publiek besliste anders. "Het leek ons allemaal niet zo bijzonder. Maar als het dan lukt, is dat wel heel mooi", aldus Theo Pouwels die in maatschap met vrouw Hanny en dochter Gerie tachtig melkkoeien en zeventig stuks jongvee houdt op 50 hectare land.

Wat heeft de winst opgeleverd?

"Heel veel positieve aandacht. Zo is er een studiegroep van vijftig boeren langs geweest om te komen kijken. Ook waren er verschillende toeleveranciers die naar aanleiding van de prijs reclame met ons wilden maken. Dat varieerde van uierdoekjes tot sperma. En het leverde natuurlijk ook een extra zakcentje op."

Hoe heeft de uiergezondheid zich ontwikkeld?

"Uiergezondheid is echt een van de speerpunten op ons bedrijf. Sinds 2004 worden we hierin begeleid door een DAP en zitten we in een studiegroep met andere boeren. In 2004 zat het celgetal rond de 180/190 en waren er regelmatig uierontstekingen. Maar dat cijfer is in de loop der jaren steeds verder gezakt. In 2015 was het celgetal - in een stal met lichte overbezetting - al teruggebracht naar 67. En het aantal uierontstekingen zat op 8%, terwijl dat een paar jaar eerder nog bijna het dubbele was. Het was het resultaat van netjes en secuur werken, maar ook van rust tijdens het melken. Daarnaast strooien we relatief veel zaagsel in de boxen, voeren we verhoudingsgewijs veel ruwvoer en zorgen we dat de dieren altijd kunnen vreten. Met gezonde koeien is een melkproductie van 9.000 kilo per jaar dan een reëel streven."

Theo Pouwels ervaart dat een hoge uiergezondheid doorwerkt in de hele bedrijfsvoering. <em>Foto: Bert Jansen</em>
Theo Pouwels ervaart dat een hoge uiergezondheid doorwerkt in de hele bedrijfsvoering. Foto: Bert Jansen

Heeft u nog iets veranderd?

"Ja, meerdere dingen. We zijn telkens op zoek naar verbeterpunten. Zo zijn we bijvoorbeeld van uierdoekjes op papieren doekjes overgestapt, ontsmettingsdoekjes met alcohol. Daarnaast melken we tegenwoordig met handschoenen en sprayen we niet meer. Sinds een jaar of vijf gebruiken we een relatief dure dip voor een beter resultaat. Ook is de vloer in de melkstal gecoat. Daardoor staan de koeien rustiger. De volgende stap die we willen doorvoeren is droogzetten zonder antibiotica. In de zomer laten we de koeien dan al buiten. In de winter gaan ze naar een kleine uitloop zodat de uier sneller droogt."

Ligt de focus nog steeds zwaar op uiergezondheid?

"Ja, dat is onveranderd gebleven. Het celgetal ligt nu zelfs nog iets lager: 66. En in de eerste vier maanden van dit jaar hadden we pas twee uierontstekingen. We doen het dus nog iets beter. Dat betekent niet dat we stilzitten. We blijven zoeken naar winstpunten. Zo voeren we nu voor het eerst het hele jaar rond natriumbicarbonaat bij. Dat deden we voorheen alleen in de zomer. Ook dat moet de koe gezonder maken."

Nog advies aan collega-veehouders?

"Een gezonde veestapel stimuleert. Het geeft veel meer werkplezier in de melkput. Daar kan de extra aandacht/arbeid niet tegenop. We hoeven minder vaak koeien te behandelen en minder vaak melk af te tappen. Het werkt door in alles. Het hele bedrijf draait beter met een hoge uiergezondheid."

Dierenartsen en leveranciers kunnen melkveebedrijven voordragen voor de Uiergezondheid Awards 2016. Aanmelden kan tot 26 augustus

Of registreer je om te kunnen reageren.