Kaasafdeling in Russische supermarkt. - Foto: ANP RundveeAchtergrond

Russische zuivelimport trekt aan na forse dip

De Russische importstop voor Europese zuivelproducten is alweer twee jaren van kracht en officieel importeert Rusland sindsdien nul kilo per jaar uit de EU. Nu trekt de zuivelimport aan.

In het eerste jaar van de importstop importeerde Rusland ook weinig vervangend product uit de rest van de wereld. De importstop overviel destijds ook het Russische bedrijfsleven. Bovendien moesten nieuwe importeurs hun papieren op orde krijgen om naar Rusland te mogen exporteren. Daarbij had Rusland ook niet heel veel geld beschikbaar voor dure voedselimport; de olieprijs was gekelderd en de koopkracht over de grens sterk gedaald.

Zuivelimport trekt flink aan

Nu trekt de zuivelimport evenwel weer stevig aan, ondanks de krappe portemonnee van Rusland. En kennelijk ook ondanks de naar verluidt stijgende zelfvoorzieningsgraad van Rusland. Uit cijfers die de Europese Unie heeft gepubliceerd, blijkt dat Rusland in de eerste vier maanden van dit jaar fors meer zuivelinkopen heeft gedaan over de grens, daarbij ongetwijfeld geholpen door de lage prijzen op de mondiale zuivelmarkt.

Er is vooral meer boter en kaas geïmporteerd. De boterimport steeg vergeleken met de eerste vier maanden van 2015 van 12.500 naar 21.000 ton. De kaasimport steeg in dezelfde tijd van 37.700 ton naar 49.400 ton.

De invoer van wei en mageremelkpoeder nam ook flink toe. De wei-invoer steeg over de genoemde tijdvakken van 22.300 ton naar 29.700 ton, de invoer van mageremelkpoeder steeg van 22.300 naar 24.400 ton.

Nieuwe markten

Het meeste product komt traditioneel gezien uit Wit-Rusland, maar ook Nieuw-Zeeland, Servië en landen in Zuid-Amerika profiteren van de extra vraag.

De Europese zuivel, vooral de kaasindustrie, had graag een graantje van deze markt meegepikt. Toch lijkt ook die goede alternatieven te hebben gevonden. De Europese kaasexport steeg tot en met april met opnieuw 14%, vooral dankzij nieuwe markten.

Beheer
WP Admin