Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Prijs vollemelkpoeder GDT stijgt 19%

De prijzen van zuivel zijn dinsdag op de Global Dairy Trade opnieuw flink gestegen.

De prijs van vollemelkpoeder vloog omhoog met liefst 19%. Dat de prijs zou stijgen is wel volgens verwachting, maar dat de prijs zo’n klapper zou maken was niet verwacht. Het product noteert daarmee 2.695 dollar (€2.411) per ton en ligt daarmee weer flink boven het niveau van een jaar geleden. Op de vorige veiling steeg vollemelkpoeder ook al flink in prijs, toen kwam er 8,9% bij de prijs op. De vraag naar het product is over de gehele periode waarin het aangeboden wordt, van september tot en met februari, goed. Over de gehele periode komt er tussen de 17 en 20% bij de prijs op.

Export vanuit Nederland

Vollemelkpoeder is voor Nederland het grootste exportproduct dat ook op de Global Dairy Trade (GTD) wordt verhandeld. Uit cijfers van de Milk Market Observatory blijkt dat er tot en met juni 71 miljoen kilo volle melk is geëxporteerd vanuit Nederland. Vorig jaar was dat in dezelfde periode nog 62 miljoen kilo. De ontwikkelingen op de markt voor vollemelkpoeder is dan ook zeer interessant voor de Nederlandse exporteurs.

De Nederlandse prijs voor vollemelkpoeder ligt op zo’n €2.120 per ton, op basis van de notering van ZuivelNL. Hiermee is het verschil met de veilingprijs van de GTD die €2.411 per ton opbrengt groot. Dit zorgt ervoor dat de vollemelkpoeder uit Nederland weer concurrerend is op de wereldmarkt.

Kaasexport

Een ander groot exportproduct voor Nederland is kaas, een product dat niet wordt verhandeld op de GDT-veiling. Althans, cheddar is wel een kaas, maar is qua samenstelling niet te vergelijken met de Nederlandse kazen. De prijs van Cheddar ging op de veiling met 8,9% omhoog.

De prijs van mageremelkpoeder kon nog niet zo goed meekomen, het product stijgt met “maar” 2,7% in prijs naar 2.018 dollar (€1.805) per ton.

Voor Europa is de mageremelkpoederhandel in volume het belangrijkste. Voor de Nederlandse mageremelkpoeder wordt op basis van de ZuivelNL notering €1.770 per ton betaald. Dit is net iets minder dan er op de Nieuw-Zeelandse veiling wordt betaald.

Het aanbod op de veiling lag dinsdag op 37.776 ton. Op de vorige veiling was dit nog 35.000 ton. De beursindex, die de gemiddelde prijs op de veiling weergeeft, steeg met 12,7%.

Laatste reacties

 • Wijnand

  omhoog met die melkprijs

 • maatje 1904

  Zo veel regeltjes en controle 's en toch brengt onze melk minder op???

 • deB.


  Je geeft het toch zelf lijdzaam mee, en wacht maar af wat je er voor krijgt, en als de prijs keldert, gaan we nog meer leveren. Wat is dat voor dom gedrag?

  In de supermarkt nog rond 1.17 per liter... schandalig is het!
  Ons afschepen met onder de 25!

  Maar nog even zo doorgaan en er zijn geen opvolgers meer, welke gek waagt zich eraan!

 • Marco22

  Direct maar een nieuwe Trekker bestellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.