Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs aardappelpersvezels opent op laag niveau

De prijs van aardappelpersvezels is geopend op een niveau van €27,50 per ton. Dit is ten opzichte van vorig jaar €4,50 per ton minder.

De prijs komt daarmee uit op basis van de voederwaarde op 83%. Deze kan na doorvoerkortingen dalen tot onder 80%. Gezien de moeizame financiële situatie bij de melkveehouders komt de lage prijs goed uit.

De financiële situatie bij de melkveehouders is leidend voor de voerverkopen. Hooiaanbod is er genoeg, maar melkveehouders kopen het bijna niet; het hooi dat verkocht wordt, gaat voornamelijk naar paardenhouders.

Ook bij bierbostel is de afzet moeizaam als gevolg van de lage melkprijs. Er is voldoende aanbod van het bijproduct, de vraag is echter kleiner dan het aanbod. Dit zorgt ervoor dat de prijs onder druk staat en melkveehouders de bostel wel eens voor minder geld kunnen inkopen. Het product moet toch weg en kan moeilijk op het terrein van de voerleveranciers worden gestort.

Handel richt zich op najaar

De handel concentreert zich nu op het najaar en het opstallen van de koeien; vaak trekt de handel dan weer wat aan. Of dat dit jaar net zoveel is als in andere jaren, is nog de vraag. De financiële positie blijft ervoor zorgen dat alleen het hoognodige wordt ingekocht. Meer laat de portemonnee gewoonweg niet toe.

Prognose: rustige handel.

Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Of registreer je om te kunnen reageren.