Rundveehouderij

Achtergrond

Poeders blijven achter op sterk stijgende markt

De zuivelmarkt oogt steeds gunstiger, maar dat geldt nog niet voor alle segmenten. De markt voor magere- en vollemelkpoeder blijft rustig en daarmee achterlopen bij de rest van de zuivelmarkt.

Met vloeibare producten, boter en foliekaas gaat het crescendo.

Om bij het laatste product te blijven: de spotprijs ligt rond €3,00 per kilo, voor verkopen later dit jaar worden al weer flink hogere prijzen genoteerd. Deze situatie had niemand twee maanden terug nog voor mogelijk gehouden. Vergeleken met het vroege voorjaar is de prijs van foliekaas al bijna verdubbeld. De natuurkazen hebben het moeilijker. Nederland leidt de tendens omhoog. De Duitse kaasprijzen lopen qua prijsstijging iets achter. Daarbij leveren Nederlandse kazen traditioneel een betere prijs op.

Veel vraag naar room en verse boter

De producenten van room en verse boter kunnen gezien de markt gerust nog een tandje bijzetten. Bij voortdurend stijgende roomprijzen (tot €4,15 per kilo), een dalende melkproductie elders en een hierdoor sterk stijgende export, blijft er vraag naar meer.

De botermarkt is overigens wel een bijzondere. Net als in de kaasbranche, zit men hier met veel oude voorraden. Mogelijk dat dit leidt tot een markt met twee boterprijzen; een prijs voor oude en een voor verse boter.

Spotmelkprijs stijgt verder

Mageremelkconcentraat is gezien de poedermarkt ronduit duur: €1,65 tot €1,70 per kilo. Maar Engeland en Italië trekken. De spotmelkprijs gaat ook mede daarom verder omhoog. Met 28 tot 29 cent franco is die flink hoger dan de fabrieksprijs. Door een combinatie van veel aanbod uit het zuidelijk halfrond en een ongunstiger wisselkoers kan de EU moeilijk concurreren. Fonterra is met vollemelkpoeder zo'n €300 per ton goedkoper. Op de interne EU-markt ziet de situatie er voor vers product iets beter uit.

Prognose: hogere prijzen.

Meer informatie over de prijzen van zuivel vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Zuivelveiling Fonterra
Officiële Nederlandse zuivelnotering
Spotmarkt melk
Foliekaas
Room
Mager melkconcentraat

Of registreer je om te kunnen reageren.