Rundveehouderij

Achtergrond laatste update:21 aug 2016

Nieuw Limousinstamboek uit frustratie

Vleesveehouders van het Limousinras hebben uit grote onvrede over het Limousinstamboek een nieuwe vereniging opgericht: de Limousin Vereniging Nederland. Ze hopen dat genoeg vleesveehouders aansluiten om een serieus alternatief voor het andere stamboek te zijn.

Het rommelt al een aantal jaren in het bestuur van het Limousin Stamboek Nederland (LSN). Na een periode van relatieve rust zijn vier fokkers/oud-bestuursleden opgestaan die een andere koers willen varen. Ze hebben daarvoor de Limousin Vereniging Nederland (LVN) opgericht. Mede-initiatiefnemer en voorzitter is vleesveehouder Roland Kleine uit het Gelderse Almen.

Waarom een nieuwe vereniging?

“Zowel bestuurlijk als foktechnisch zijn we het niet eens met het huidige bestuur van het LSN. Het is niet democratisch en er wordt financieel en foktechnisch geen goed beleid gevoerd. Ik was 32 jaar lid van het stamboek en het is vreselijk om te zien hoe het is afgegleden. Ik ben heel kwaad over wat er allemaal is gebeurd. Hoe onbeschoft we worden behandeld. Alles draait om de voorzitter en zijn eigen bedrijf.”

Waarom geen verandering van binnenuit?

“Dat wilden we wel, maar dat lukt niet door het ondemocratische gehalte van het stamboek.”

Roland Kleine, vleesveehouder en mede-initiatiefnemer Limousin Vereniging Nederland.<br /><em>Foto: Hans Prinsen</em>
Roland Kleine, vleesveehouder en mede-initiatiefnemer Limousin Vereniging Nederland.
Foto: Hans Prinsen

Worden jullie een stamboek?

“CRV heeft de Europese licenties om een vereniging tot stamboek te erkennen. We hebben die vraag daar neergelegd en we zijn met open armen ontvangen. Dus ja, we worden wat je in de volksmond een stamboek noemt. We willen daarbij terug naar de regio’s. Dus regiobijeenkomsten nieuw leven inblazen met regioafvaardiging in een nieuw te vormen landelijk bestuur. We willen van en voor de vleesveehouders zijn.”

Dus straks staan er twee Limousinstamboeken op de Nationale Vleesvee Manifestatie?

“Dat zou goed kunnen. Ik betreur het ten zeerste, want het is geen goede reclame, maar helaas noodzakelijk.”

Wat moet er op fokkerijgebied anders?

“We willen de bedrijfsinspectie weer laten gebeuren zoals het hoort. Dus alle vrouwelijke dieren laten aanbieden voor de keuring om de meest zuivere fokwaarden te krijgen. Via CRV hebben we de beschikking over een ervaren inspecteur. We richten ons op een mixed-type Limousin. Ook willen we het preferentschap van koeien en stieren behouden, zoals dat altijd is gedaan bij het LSN. De keurmeester van het andere stamboek heeft zich al gemeld om zich bij ons aan te sluiten.”

Hoeveel leden verwacht u?

“We zijn nog met vier man, waarvan ikzelf als voorzitter. We praten in totaal over een paar honderd stamboekleden. Nogal wat mensen hebben uit frustratie hun lidmaatschap opgezegd, dus die hopen we te bereiken. En ook binnen het stamboek moeten er ontevreden fokkers zitten. Dat hebben we vernomen van meerdere leden van het LSN.”

Lees de reactie van Teus Dekker: 'Tweede Limousinstamboek onvermijdelijk'

Of registreer je om te kunnen reageren.