Rundveehouderij

Achtergrond 3419 x bekeken 1 reactie

Margebescherming melkveehouders VS loont, maar is niet royaal

Voor crisissituaties in de melkveehouderij kent de VS een andere aanpak dan de EU. Geen interventie, maar een margebeschermer (Dairy Margin Protection Programme, MPP) zorgt voor een bodem. Veehouders kregen onlangs een eerste €10 miljoen uitgekeerd.

Het MPP is een soort inkomensverzekering van overheidswege. Wie meedoet, koopt een basisverzekering tegen rampsituaties in de melkveehouderij. Wie meer dekking wil, verzekert bij. De 'basispolis' garandeert een minimale marge van omgerekend €7,82 per 100 kilo tussen melkprijs en berekende voerkosten. Wie meer dekking wil, kan gaan tot het dubbele.

Wat heeft de melkveehouder eraan?

Het MPP werkt nu voor het tweede jaar. Veel melkveehouders vragen zich af wat ze er echt aan hebben. Tot nu toe is er meer premie in gegaan dan is uitgekeerd en meer dan een garantie tegen echte crises is het niet. Het beschermt melkveehouders in ieder geval niet tegen gewoon lage inkomens. Voor extra bescherming wordt verwezen naar bijvoorbeeld de termijnmarkt.

In 2015 deden uiteindelijk bijna 25.000 van de 45.000 Amerikaanse melkveehouders mee, maar meer dan de helft verzekerde zich slechts op basisniveau, voor slechts $100 (€88) per jaar. Dat lijkt een schijntje, maar veel boeren hebben zoiets van: baat het niet, dan schaadt het ook niet. Op basisniveau wordt zelden iets wordt uitgekeerd, maar in geval van een ramp... Aanvullend verzekeren gaat echter al snel in de papieren lopen. Tot nu toe hebben zo'n 1.500 bedrijven minder die hebben ingetekend, maar de inschrijving is nog open.

Dit jaar hogere uitkering bij aanvullende verzekering

Een stimulans kan zijn dat dit jaar voor het eerst meer steun wordt uitgekeerd. Niet op de basisverzekering, maar aan veehouders een hogere dekking met dito premie hebben gekozen. Er wordt uitgekeerd vanaf een margedekking van €12,21 per 100 kilo. Daarvoor moet ongeveer €925 per miljoen kilo aan premie worden betaald. Tot nu toe krijgen verzekerden dit jaar €895 per miljoen terug. maar dat is slechts voor de periode tot en met augustus. Er zitten nog meer moeilijke maanden aan te komen. Extra verzekeren zal dit jaar vrijwel zeker lonen. Vergeleken met 2015 worden nu bovendien grotere volumes per melkveebedrijf verzekerd.

Deelnemers hoeven de premies ook niet alleen op te brengen, of te vrezen voor een premieverhoging in 2017. Het Congressional Budget Office, zeg maar: de rekenaars van het parlement, houdt rekening met een jaarlijkse overheidsbijdrage tot $400 miljoen (€350 miljoen).

Echt royaal wordt het nooit

Mogelijk dat melkveehouders in de VS na het afsluiten van de boeken over 2016 tevredener zijn over het MPP dan ze aan het begin van dit jaar waren. Een echt royale verzekering zal het evenwel nooit worden, zo is de regeling opgezet. En hij past niet direct voor alle bedrijven. Wie bijvoorbeeld eigen voer teelt of voer van tevoren tegen een van tevoren vastgelegde prijs inkoopt, moet telkens extra keuzes maken, omdat het MPP uitgaat van een maandelijke berekende voerprijs.

Eén reactie

  • John*

    dan zou er eigenlijk nog een verekering bij moeten voor de achtergeebleven voerprijs als je zelf t voer teelt?

Of registreer je om te kunnen reageren.