Rundveehouderij

Achtergrond 2803 x bekeken

Mais in beschermd microklimaat

Henk Pol heeft na de strokenfrees een nieuwe machine voor de maisteelt ontwikkeld. Dit voorjaar is voor het eerst een proefveld van 1 hectare met deze machine bewerkt. De innovatie is nu zover dat hij veehouders of loonwerkers zoekt die zijn machine op schaal willen testen.

Henk Pol (62) in Uffelte (Drenthe) is gedreven om de maisteelt te optimaliseren. Hoewel hij gestopt is met houden van vee, blijft hij zich inzetten voor een optimale bodembewerking die de maisteelt weerbaarder maakt.

Waarom blijft u zich inzetten voor vernieuwing van de grondbewerking voor maisteelt?

“Ach, ik zit nu eenmaal in het circuit en vind het leuk en een uitdaging om oplossingen te vinden voor problemen die in de praktijk spelen.”

Hoe bent u in dat circuit terecht gekomen?

“Ik had vroeger veel problemen met kweek in de mais. Daar waren toen geen goede middelen voor. Ik had een maaier ontwikkeld die het kweekgras tussen de rijen kort hield. Toen dacht ik: Ik moet het omdraaien. Bewerk de grond en laat de zode intact. Zo is de strokenfrees tot stand gekomen. Dat was al in 1996. Sindsdien werk ik veel samen met Wageningen UR, PPO en Louis Bolk Instituut.”

Nu is er een nieuwe machine. Wat is daar de aanleiding voor?

“De bemesting is veranderd. Veehouders worden afhankelijk van de Kringloopwijzer en de mineralenbenutting. En het weer verandert. Er komen vaker grote hoeveelheden neerslag voor. Mais kan niet tegen natte voeten. Daar komt bij dat bewerkte grond gevoeliger is voor verslemping. Dit jaar is daar een extreem voorbeeld van.”

Henk Pol</p>
<p><em>Foto: Reina de Vries</em>
Henk Pol

Foto: Reina de Vries

Wat is de oplossing?

“Deze nieuw ontwikkelde machine, die gebouwd is bij Zibo in Borger, bestaat uit een ganzevoet die de graszode optilt en in het midden snijdt. Daarachter zit twee ploegschaartjes die naar elkaar toe ploegen op 10 centimeter diepte. Door het ploegen is er volumevergroting van de bodem waardoor als het ware een rug ontstaat. Tegen die rug worden de opgetilde graszoden weer neergelegd. In het midden ontstaat dan een geultje. Daarin wordt de maiskorrel gezaaid.”

Wat zijn daarvan de voordelen?

“De maisplant groeit nu in een soort van beschermd microklimaat. Dat helpt de plant in zijn weerbaarheid. De geploegde ondergrond geeft de maisplant de ruimte om daar makkelijk wortels te vormen. Tussen zaai en opkomst wordt de graszode doodgespoten dus daar is geen concurrentie van. Overtollig water loopt tussen de ruggen en daar heeft de maisplant dus geen last van. De bemesting gebeurt aan weerskant van de rug, geïnjecteerd op zo’n 6 centimeter diepte.”

Is een en ander ook te zien?

“In Ruinerwold, vlak bij de grasdrogerij, hebben we met deze machine een perceel van 1 ha groot bewerkt. Op 28 september hebben we daar een open dag, in samenwerking met KWS, die daar ook een demo heeft liggen met verschillende rassen. Daar kunnen geïnteresseerden bekijken hoe de mais er bij staat en hoe de bewerkte bodem eruit ziet. Ook maken we daar een profielkuil.”

Hoe nu verder?

“Ik hoop dat er een aantal boeren en loonwerkers zo enthousiast worden dat ze in bijvoorbeeld studiegroepverband of netwerk met deze machine aan de slag willen. Daarvoor nodig ik ze van harte uit.”

Bekijk de fotoreportage van de strokenfrees die Henk Pol in 2011 introduceerde

Of registreer je om te kunnen reageren.