Rundveehouderij

Achtergrond 7 reactieslaatste update:25 aug 2016

Hogere melkprijs in aantocht

Op basis van de laatste opbrengsten op de Global Dairy Trade, ook wel Fonterra-veiling genoemd, ziet het er naar uit dat het niet lang meer duurt voor de melkprijs weer zal stijgen.

Op de laatste Fonterra-veiling, van vorige week dinsdag, steeg de prijs van vollemelkpoeder met maar liefst 19% in prijs naar €2.411 per ton. Als reactie daarop verhoogde ZuivelNL de notering ook, met 9,5% naar €2.300 per ton. Dit zijn flinke prijsstijgingen die ook de nodige positieve effecten hebben op de stemming in de zuivelhandel. Door de verhoging van de prijs op de veiling is het Nederlandse melkpoeder weer concurrerend op de wereldmarkt, waardoor de vraag ook weer zal toenemen.

Door de positieve ontwikkelingen op de zuivelmarkt kunnen ook andere producten mee omhoog. De prijs van spotmelk af-boer noteert €29 per 100 kilo en ligt daarmee flink boven het niveau dat veel melkveehouders uitbetaald krijgen via de fabrieken.

Dalende melkaanvoer

De melkaanvoer is in veel landen, behalve in Nederland en Ierland, in de afgelopen maanden gedaald. Dit is ook de reden van het stijgen van de spotmelkprijs. Het aanbod van melk op de vrije markt is flink gedaald, terwijl de producenten van zuivelproducten nog wel grote hoeveelheden moeten leveren omdat daar de contracten nog voor lopen. Opvallend is dat de spotmelkprijs niet vaak boven de garantieprijs van FrieslandCampina uitkomt en dat is nu wel het geval.

Broos herstel

Met de positieve ontwikkelingen op de zuivelmarkt kan het bijna niet anders dat de melkprijs van de fabrieken ook zal stijgen. Uit historische gegevens is goed op te maken dat de melkprijzen de prijzen van zuivelproducten als vollemelkpoeder en spotmelk volgen. Dat zal nu ook niet anders zijn. De hoop is dat de prijs snel weer op €30 per 100 kilo melk ligt, zodat de kostprijs weer in zicht komt. Of die wens op korte termijn al reëel is, is nog de vraag. Het herstel op de markt is broos. Zoals het er nu uitziet zal de melkprijs op korte termijn wel stijgen. Het bereiken van €30 per kilo melk zal echter eerder in het begin van het nieuwe jaar plaatsvinden dan nog in dit jaar.

Opbrengstprijzen volgen later

Dit komt mede door het afsluiten van langlopende contracten tussen zuivelfabrieken en afnemers. Vaak wordt er over langere periode een volume en prijs afgesproken. Dit zorgt ervoor dat de bewegingen op de zuivelmarkt, die vaak op basis zijn van spotprijzen, niet direct zorgen voor meer inkomsten bij de zuivelverwerkers. Dit zorgt ervoor dat de opbrengstprijzen bij de zuivelfabrieken later volgen. De prijzen voor die periode staan immers vaak al vast. Dit zorgt ervoor dat de prijzen van zuivelaars later volgen en de melkprijs ook nog wel eens wat later meebeweegt.

Dat zal ook nu invloed hebben op de stijging van de melkprijs, die zal niet net als bij de prijs van vollemelkpoeder met 9,5% stijgen zoals de notering van ZuivelNL in week 33. Een stijging van de melkprijs zal zich in eerste instantie beperken tot 1 à 2 cent per kilo melk.

Laatste reacties

 • Who the ..... is zuivel nl? Sorry maar bepalen zij de prijs?

 • eg wel

  Contracten worden afgesloten voor een lang termijn.
  Ik dacht dat het vrij normaal was om een contract open te breken (ten minste als het de retailers uitkomt)

 • marjanschaftenaar

  ZuivelNL is het oude Productschap Zuivel, zij geven elke week een zuivelnotering uit.

 • Bennie Stevelink

  Vorig jaar hebben we een veel hogere melkprijs gebeurd dan de prijs van poeder en andere producten toeliet. Daar werd in de vakbladen ook regelmatig op gewezen. De melkprijs voor de boeren komt er met een vertraging van 3 tot 6 maand achteraan.

 • Sorry product schap zuivel werd opgeheven ten einde v/h quotum tijdperk, het was een duur orgaan . Welke meerwaarde geeft ons dat en wat kost het hopelijk niet zoveel als toen.

 • info80

  Prijsverlaging van 9,5% in april 2016 kan wel maar verhoging van 9,5% is dan niet reëel........ Die snap ik ff niet

 • piggy

  laat je niet lekker maken zeiden ze toen ook van de varkens prijs, ging toen alleen maar zakken.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.