Rundveehouderij

Achtergrond

Handel in kruislingkalveren blijft moeizaam

De handel in nuchtere kalveren blijft in tweeën verdeeld. De zwartbonte stierkalveren blijven redelijk goed te verkopen voor stabiele prijzen. De kruislingkalveren met 50 procent Belgisch Witblauw verkopen echter moeizaam.

Oorzaak is het in verhouding grote aanbod van kruislingkalveren. Melkveehouders insemineren melkkoeien vaker met Belgisch Witblauwe stieren waardoor het aanbod van dit type kalf groter wordt. De vraag naar deze kalveren is echter kleiner dan de vraag naar de zwartbonte kalveren, waardoor er een verschil in de handel ontstaat. Vooral bij de verkoop van vaarskalveren uit de kruising met Belgisch Witblauw is het goed te merken dat er minder vraag naar de dieren is.

Op de veemarkt in Purmerend is dit beeld dinsdag ook goed te zien. De zwartbonte stiertjes worden redelijk vlot verkocht tegen stabiele prijzen. Kruislingkalveren verkopen moeizaam en de prijs van de kalveren staat onder druk. De notering van de vaarskalveren met €5 werd verlaagd.

Verwacht wordt dat het verschil in de handel tussen zwartbonte- en kruislingkalveren in de komende weken niet veel zal veranderen.

Prognose: stabiele prijs.


Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de kalvermarkt in Purmerend vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijs zwartbonte stierkalveren
Aanvoer zwartbonte stierkalveren
Aanvoer roodbonte stierkalveren

Of registreer je om te kunnen reageren.