Rundveehouderij

Achtergrond

Groter aanbod kruislingkalveren

De handel in nuchtere kalveren verloopt rustig. Toch zijn de prijzen dinsdagochtend op de veemarkt in Purmerend over de gehele linie stabiel gebleven.

Een stierkalf zwartbont van extra kwaliteit brengt maximaal €82 per stuk.

Het aanbod van kalveren op de markt lag 61 stuks hoger dan een week geleden. De stijging van het aanbod komt volledig voor de rekening van de kalveren met 50% Belgisch Blauw. Er werden 271 vleestypische kalveren aangeboden, dit zijn er bijna 100 meer dan een jaar geleden.

Trend al langer zichtbaar

Het aanbod van deze vleestypische kalveren stijgt al langer. Dit komt omdat melkveehouders het ondereind van de melkveestapel steeds vaker insemineren met sperma van Belgisch Blauwe stieren. Het overige melkvee wordt vaak geïnsemineerd met gesekst sperma waardoor het aanbod van zwartbonte stierkalveren afneemt. De vraag richt zich juist op het aanbod van deze laatste groep, de afzet van de zware zwartbonte stierkalveren verloopt dan ook nog steeds het beste. De afzet van de 'blauwe' kalveren verloopt wat moeizamer, omdat daar gewoonweg niet altijd vraag naar is.

Voor de komende weken wordt een rustige handel en stabiele prijs voor de nuka’s verwacht.

Prognose: stabiele prijs nuka’s.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de kalvermarkt in Purmerend vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijs zwartbonte stierkalveren
Aanvoer zwartbonte stierkalveren
Aanvoer roodbonte stierkalveren

Of registreer je om te kunnen reageren.