Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Gesloten zuivelgigant doelwit van Franse boeren

Lactalis is niet alleen het grootste zuivelbedrijf, maar ook een van de meest gesloten bedrijven ter wereld. En het is nu het doelwit van actievoerende Franse melkveehouders.

Het is met een omzet van €17 miljard en alleen al in Frankrijk 5,5 miljard liter melk per jaar het grootste zuivelbedrijf ter wereld. Het beschikt over 229 productielocaties in 43 landen met in totaal 75.000 werknemers en voert een reeks wereldbekende merken zoals Président en Parmalat.

Maar Lactalis, de naam van dat familiebedrijf, is nergens op de producten te bekennen. Financiële cijfers van die zuivelgigant vinden is ook vrijwel onmogelijk, want Lactalis behoort tot de meest gesloten ondernemingen ter wereld. Op de website is nog net te vinden dat een derde van de omzet komt van kaas, nog eens een kwart van melk, 10% van boter en 12% van zuiveltoetjes. Uit het verleden is ook nog bekend dat de onderneming voortdurend zuivelbedrijven in de hele wereld overneemt, van Turkije tot India, met als hoogtepunt de vijandelijke overname van het Italiaanse Parmalat in 2011. Daarnaast heeft Lactalis al tien jaar een joint-venture met Nestlé voor de productie van toetjes, maar het hoe of wat daarvan is nooit onthuld.

De naam Lactalis staat niet op zijn zuivelproducten. Het bedrijf produceert onder andere President-kaas.</p>
<p><em>Foto's: ANP</em>
De naam Lactalis staat niet op zijn zuivelproducten. Het bedrijf produceert onder andere President-kaas.

Foto's: ANP

Verder heeft Lactalis dit jaar pas drie persberichten gepubliceerd, waarvan er geen enkele over de financiën ging. Directeur Emmanuel Besnier, die de leiding jaar geleden in 2000 plots moest overnemen nadat zijn vader aan een hartaanval was bezweken, staat met een vermogen van €8 miljard dertiende op de lijst van rijke Fransen, maar treedt vrijwel nooit naar buiten, laat staan in de publiciteit. "Hij staat voortdurend op de rand van paranoïde", schreef L’Expansion daarom vorig jaar. Als Besnier dan al eens de plaatselijke voetbalclub in Laval bezoekt omdat Lactalis daarvan de hoofdsponsor is, dan kijkt hij naar de wedstrijd vanuit een eigen box met bijna geblindeerde ramen.

Doelwit van actievoerende melkveehouders

Die geheimzinnigheid heeft er zeker toe bijgedragen dat Lactalis nu het doelwit is van actievoerende Franse melkveehouders. Lactalis is goed voor de verwerking van een vijfde van de totale Franse melkproductie en met het merk Lactel ook de grootste binnenlandse leverancier van verse melk, maar praat vrijwel niet met zijn duizenden leveranciers. De verschillende OP’s ofwel producenten organisaties die inmiddels zijn opgericht, krijgen altijd nul op het request. Zelfs Xavier Beulin, de machtige voorman van de boerenkoepel FNSEA die regelmatig zelfs bij president Hollande aan tafel schuift krijgt geen toegang tot Besnier zelf.

Honderden boeren zijn maandagavond een actie begonnen bij Lactalis.
Honderden boeren zijn maandagavond een actie begonnen bij Lactalis.

Voor de boeren is de maat nu echter vol. Na enkele prikacties, waarbij jonge boeren zich onder meer vastketenden aan het hek rond een fabriek in Dormont, zijn honderden boeren maandagavond begonnen met een demonstratie van onbeperkte duur bij het hoofdkantoor en één van de grootste fabrieken van Lactalis in Laval, niet al te ver van Rennes. Zij beschuldigen Lactalis ervan niet meer dan 25,6 cent per liter te betalen, veel te weinig om de productiekosten te dekken. "Wij willen zo snel mogelijk een gerechtvaardigde prijs van €300 per 1.000 kilo," zegt Ludovic Blin van de regionale tak van de FNSEA in la Manche, het departement waar Laval in ligt. Blin hanteert daarbij het systeem waarmee in Frankrijk de melkprijs wordt uitgedrukt. "Lactalis betaalt de laagste melkprijs uit, we willen dat ze naar de onderhandelingstafel komen."

Boeren demonstreren bij een fabriek van Lactalis in Onet-le-Chateau.
Boeren demonstreren bij een fabriek van Lactalis in Onet-le-Chateau.

'Franse melkprijzen behoren tot hoogste in Europa'

Lactalis heeft de boeren vooraf tot kalmte opgeroepen. In een verklaring van de perschef, de enige man die naar buiten mag treden, stelt het bedrijf dat de melkprijzen in Frankrijk al tot de hoogste in Europa behoren. Dat de prijzen niet verder stijgen, wijt Lactalis aan de wereldwijde overproductie in combinatie met het inzakken van de vraag. Maar dat heeft de boeren niet weerhouden massaal naar Laval te trekken. Pascal Clément, die de sectie melkveehouders binnen de FDSEA La Manche aanvoert: "We gaan net zo lang demonstreren bij de fabriek en het hoofdkwartier in Laval tot we een hogere melkprijs hebben. Verdelen van de winst zit niet in de genen bij Lactalis, daar moeten ze dan maar ’s aan wennen."

De melkveehouders beschuldigen Lactalis ervan niet meer dan 25,6 cent per liter te betalen, veel te weinig om de productiekosten te dekken.
De melkveehouders beschuldigen Lactalis ervan niet meer dan 25,6 cent per liter te betalen, veel te weinig om de productiekosten te dekken.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Lactalis is een particuliere verwerker. Als boer ben je gewoon leverancier. Je onderhandelt over prijs en kwaliteitsvoorwaarden en verder heb je nergens wat mee te maken. Het financiele resultaat van Lactalis is een zaak van de eigenaren van Lactalis en niet van de leveranciers.

  Hetzelfde rare gedrag zien wij ook bij A-ware. Toen de boeren van A-ware nog bij DOC zaten wilden ze via de DDB prijsonderhandelen alsof DOC een particulier bedrijf was. Bij een coöperatie is de melkprijs het resultaat van de opbrengst van de zuivelproducten minus de kosten. Er valt niets te onderhandelen.
  Nu dezelfde boeren bij A-ware zitten willen ze een melkprijs die gebaseerd is op het resultaat van A-ware. Alsof A-ware een coöperatie is......

 • farmerbn

  Dormont is Domfront en Manche is Mayenne. Daarnaast heeft Lactalis op de Franse televisie gezegd dat er nog vele melkveehouders eraf zouden vallen. Dat zet slecht bloed bij de Fransen. Die vinden dat alle boeren, boeren moeten kunnen blijven. Lactalis is van de familie Besnier dus een privébedrijf.

 • eg wel

  Dus Bennie,
  Een werknemer handelt over het werk en wat hij er voor moet doen en heeft verder geen stakingsrecht.
  Of het nu een coop of een particulier is, zolang de winst van het bedrijf omhoog gaat en je er zelf bij in schiet, heb je alle reden om aan de bel te trekken

 • halbe

  Als er bij de coöperaties wordt gedemonstreerd worden er RMOs tegengehouden en komt er geen melk bij de fabriek maar gaat het over straat. Bij Lacatalis durven de boeren dat kennelijk niet, bang als ze zijn dat hun contract wordt opgezegd. Dat is het verschil tussen een privé verwerker en een coöperatie.

 • Bennie Stevelink

  @eg wel, het maakt niets uit hoeveel winst Lactalis maakt. Of Lactalis nu veel of weinig winst maakt, als jij bij een ander meer kunt beuren ga je naar de ander. Leveranciers hebben niets te maken met de winst van de particuliere zuivelonderneming.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.