Rundveehouderij

Achtergrond

FrieslandCampina worstelt met kaashandelaar

Voor zo'n €110 miljoen gekocht dreigt kaashandelaar Zijerveld het zoveelste handelsbedrijf dat een zuivelcoöperatie niet goed kan vasthouden.

Het vertrek van CEO Ron Lekkerkerker bij FrieslandCampina-dochter Zijerveld in juni kwam voor de buitenwereld vrij onverwacht. Hij was als hoogste manager gebleven toen de Amersfoortse zuivelreus de Bodegraafse kaashandelaar in 2013 overnam van de gebroeders Zijerveld. Waarom zou hij drie jaar later wel opeens vertrekken als het bedrijf schijnbaar goed loopt en hij nog niet aan zijn pensioen toe is? FrieslandCampina zegt officieel steeds dat het Zijerveld 'at arms length' houdt. Ofwel: het gaat zich niet overal mee bemoeien.

'Speelruimte afgenomen'

De vraag is of dat lukt. Sinds de aankoop van Zijerveld en behorende snijder/verpakker Den Hollander in Lochem is er heel wat veranderd. De op het oog grootste verandering kwam in april 2015, toen FrieslandCampina aankondigde dat het Den Hollander ging sluiten. Het gebeurde onder de noemer van optimalisatie. De productie verdween naar de vestigingen van FrieslandCampina in Wolvega en Leerdam. Geleidelijk kwamen er ook steeds meer managers van FrieslandCampina werken bij Zijerveld. Ongetwijfeld werden kosten verlaagd in de keten en beloofden zij meer efficiëntie mee te brengen. De resultaten bleven ook redelijk op peil.

Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Toch lijkt er ondanks alle positieve geluiden en geruststellende berichten iets fout te zijn gegaan. Een handelsbedrijf is geen productielocatie en heeft iets anders nodig om te floreren dan een bedrijf in coöperatief eigendom. Medewerkers van Zijerveld beklaagden zich dat hun speelruimte werd afgenomen, dat creativiteit verloren ging. "De ziel gaat uit zo'n bedrijf," observeren collega's in de handel.

Definitieve koopsom

Dan is er nog iets: FrieslandCampina betaalde in 2013 een bedrag van €80 miljoen voor kaashandelaar Zijerveld, maar dat was niet het hele bedrag. Er zou nog een nabetaling volgen, die afhing van de bijdrage die Zijerveld in de jaren 2013 tot 2015 zou leveren aan de winst van FrieslandCampina. Naar verluidt gaat het om een bedrag van €30 tot 35 miljoen, dit jaar te betalen. Of de partijen het al eens zijn over de definitieve koopsom, is nog niet bekend. Begin dit jaar werd het aandeel van Zijerveld in het Duitse FKS bijgekocht. En dan is er nog een optieregeling, in 2006 ingesteld door Zijerveld voor het hogere management en vanaf eind 2016 te verzilveren. Het gaat om bijna 16.000 aandelen met een nominale waarde van €1.000 per aandeel. Er gaan waarschijnlijk mensen 'cashen'.

Gaat Zeijerveld dezelfde weg als eerder aangekochte kaashandelaren en dus op in lucht? Dit is misschien te veel gezegd, maar het bedrijf lijkt wel in te zakken.

Of registreer je om te kunnen reageren.