Rundveehouderij

Achtergrond

Eigen ruwvoer benutten heeft prioriteit

De markt in ruwvoeders en bijproducten blijft erg rustig. Melkveehouders wachten af met bestellen tot het laatste moment.

Dat leidt ertoe dat er soms op stel en sprong geleverd moet worden. De moeizame financiële situatie op veel melkveebedrijven is hieraan debet. Daarnaast kijken melkveehouders goed hoe ze hun eigen ruwvoer het beste kunnen benutten nu er weinig financiële ruimte is om voer aan te kopen. Er is veel gras gewonnen, waardoor veehouders optimaal gebruik kunnen maken van het voer wat al in de kuil ligt.

Bierbostel goede aanvulling in rantsoen

Omdat de graskuil over het algemeen wat snel is, is bierbostel een goede aanvulling. Het product zorgt ook voor een hoger eiwitgehalte in het rantsoen. Hoewel het product een goede aanvulling is, blijft de vraag rustig. Ook hier is de portemonnee van de veehouder leidend bij het bestellen. Het aanbod van bostel loopt weer wat terug nu de zomer op zijn einde loopt en er minder wordt gebrouwen. De prijs blijft dan ook stabiel.

Krap aanbod aardappelsnippers

Door het aanbod van nieuwe aardappelen is het aanbod van aardappelsnippers krap. Er is echter maar weinig vraag naar het product vanuit de melkveehouderij, het meeste gaat naar kalverhouders of stierenmesters. Omdat de prijs van aardappelpersvezel op een laag niveau ligt, wordt er prijsdruk verwacht voor de snippers zodra het aanbod toeneemt. Voor nu ligt de prijs op €41,50 per ton.

Voor de komende weken wordt een aanhoudend rustige handel verwacht, de melkprijs is immers onvoldoende gestegen om tot de kostprijs te komen. Daarbij is er nog te veel onzekerheid over rechten en grondgebondenheid en eventuele gevolgen voor het bedrijf.

Prognose: rustige handel.

Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Of registreer je om te kunnen reageren.