Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

EU-zuivelexporten trekken aan

In de eerste 6 maanden van dit jaar ligt de export van met name boter, kaas en melk- en roomproducten beduidend hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Daalde de kaasexport in de eerste helft vorig jaar nog met 10% naar 343.000 ton, dit jaar komt de export tot en met juni met 392.000 ton boven de export van 2014 uit. Dit blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Ondanks de aanhoudende Russische importstop kon de export groeien door sterk toegenomen afzet naar de Verenigde Staten, Japen en Zwitserland. De boterexport zet dit voorjaar de stijgende lijn van 2015 door. Met 130.000 ton is er 34% meer boterproducten uitgevoerd. Ook de uitvoer van melk- en roomproducten zetten de stijgende lijn van de afgelopen jaren door. Met 561.000 ton is er 43,8% meer uitgevoerd dan in de eerste helft van 2015. Toen bedroeg de exportstijging ook al12,7%.

Markt melkpoeders lastiger

De uitvoer van melkpoeders verloopt minder soepel. Zowel vollemelkpoeder als weipoeder noteren een kleine plus van 5.000 ton naar respectievelijk 205.000 en 279.000 ton. Daar staat een flinke daling voor mageremelkpoeder tegenover. Van dit product wist de Europese zuivel 310.000 ton uit te voeren, tegen 359.000 ton in 2015. Er is een duidelijke verschuiving onder de afzetlanden. Algerije, Egypte, Thailand, Vietnam en Nigeria nemen beduidend minder mageremelkpoeder af. Deze daling kan niet worden goedgemaakt door de toegenomen afzet naar China, Indonesië en Saudi-Arabië. Ook de uitvoer van gecondenseerde melk laat het dit jaar afweten. Met 136.000 ton is er ruim 20% minder uitgevoerd.

Grote verschuivingen zuivelimport

Bij de import van zuivel zijn enkele grote verschuivingen waar te nemen. Daar waar de boterimport met 12.000 ton niet eens de helft van de hoeveelheid van 2014 wordt behaald, laat juist de kaasimport een nieuwe stijging zien. In de eerste helft van 2015 daalde de kaasimport met een derde naar 30.000 ton, dit jaar stijgt de import echter weer naar 38.000 ton. Dit is voornamelijk een toegenomen invoer uit Nieuw Zeeland.

Eén reactie

  • koestal

    vreemd dat Nederland ondanks dat ze zelf veel produceert, toch nog boter en kaas importeert en zelfs nog kaas uit Nieuw- Zeeland !

Of registreer je om te kunnen reageren.