Rundveehouderij

Achtergrond 22 reactieslaatste update:1 sep 2016

FrieslandCampina wil collectieve subsidie voor mestvergisters

FrieslandCampina heeft bij het ministerie van Economische Zaken een aanvraag gedaan voor collectieve SDE-subsidie voor 200 mestvergisters. Het gevraagde subsidietarief is een gegarandeerd bedrag van circa 12 cent per KWh met een looptijd van 12 jaar.

De 200 melkveehouders die gaan vergisten, worden samengebracht in een nieuwe coöperatie van Royal Friesland Campina, genaamd Jumpstart.

Coöperatie Jumpstart gaat leden werven

In 2017 moeten 200 monomestvergisters geplaatst zijn bij evenveel melkveehouders. Om mestvergisting rendabel te maken, is subsidie nodig. Tot op heden kwamen boerenvergisters zelden in aanmerking voor subsidie (SDE+). Daarin komt nu verandering. Dat zegt Jan Dirk van Mourik, projectleider Vergisting en Beweiding bij Friesland Campina. Hij begint per 1 september bij de nieuwe coöperatie Jumpstart en is verantwoordelijk voor de ledenwerving. Van Mourik was werkzaam bij Lely.

De 200 melkveehouders die Friesland Campina wil werven, worden lid van coöperatie Jumpstart. Die werving gaat dit najaar gebeuren. “Een pittige opdracht”, zegt Van Mourik. Hij zoekt ondernemende melkveehouders met minimaal 150 melkkoeien. “We doen dit in coöperatief verband, zodat we kennis kunnen delen. Niet-leden van Friesland Campina kunnen ook lid worden.”

Jumpstart regelt subsidieaanvraag en technische begeleiding

Jumpstart begeleidt en ontzorgt de 200 melkveehouders. Behalve de subsidieaanvraag regelt de coöperatie de technische begeleiding bij bouw en onderhoud. Friesland Campina heeft afspraken gemaakt met drie leveranciers waaruit de melkveehouders kunnen kiezen. Het gaat om Host, Biogas+ en Biolectric.

Friesland Campina is in onderhandeling met een financier, zodat de melkveehouders ondersteund worden met een gunstige financiering. Jumpstart biedt daarbij ook de complete financiering aan, in de vorm van een leaseconstructie. Daarover zijn inmiddels afspraken gemaakt met een van de drie Nederlandse grootbanken. Welke dat is, wordt in oktober bekendgemaakt.

Mestvergisters operationeel in 2017

Zodra de SDE-subsidie duidelijk is, gaat de werving van start. In 2017 moeten de 200 mestvergisters operationeel zijn. Binnen enkele jaren wil Jumpstart opschalen naar 1.000 vergisters. Daarmee hopen de betrokken partijen de uitstoot van broeikasgassen in de zuivelketen te reduceren. Vergisting kwam tot nu toe moeizaam van de grond omdat subsidie en financiering ontbraken. “Dat is nu voor de melkveehouders geregeld.”

Laatste reacties

 • piet.bouw17@gmail.com

  Durf er nog euro in te steken . Gaat allemaal geen winst opbrengen ., integendeel !!!

 • daan1908

  Of dit wel zo verstandig is van FF , afwachten . Er komt binnenkort veel mestverwerkingscapaciteit bij . De procedures omgevingsvergunning etc , etc kosten de betreffende veehouders veel tijd en geld , men is het overschot nog niet kwijt , men schiet hier niets mee op . Mijn mening als lid/ leverancier is dat de melk zo veel mogelijk op moet brengen , daarvoor is deze cooperatie opgericht en al het andere moet de markt regelen , punt uit !

 • sjoerddehoop1

  Voor de plannenmakers is het in ieder geval interessant. Ook de project-begeleiders en de technici die er allemaal aan gaan meewerken. Uiteindelijk draait de boer wel voor alle extra werk op dat gedaan moet worden op de boerderij naast de 150 koeien.
  Het is maar de vraag of die arbeid straks voldoende kan worden betaald. Het mag niet uitdraaien op extra laagbetaald werk voor de meewerkende zoon of opa of boerin.

 • boerderij12

  ik hoop dat ze fc de sde subsidie niet krijgt

 • teunisenwilly1

  Het is niet te hopen dat de minister daar geld voor vrij maakt voor die bodem loze put. Zo iets te horen word je stront ziek van !!! Gewoon minder koeien !!! Geen subsidie voor vervuilers . De vervuiler moet zelf maar zijn eigen stront op ruimen . Doen de Grondgebonde bedrijven toch ook en dat brengt ook kosten met zich mee. Gaan we die intensieve toch nog geen meer kadootjes geven.
  Van de steun uit Brussel is al zoveel geld naar Friesland Campina gegaan dat in andere landen naar elke boer gegaan is. Er zijn heel veel kleine boeren daar dat geld beter tot zijn recht was gekomen. Jaren hun best gedaan eerste klas melk geleverd ,niet de boel vervuilt netjes binnen het melk quota gemolken. Jaren LTO lid maatschap betaal is dat nu weg gegoeit geld geweest?

 • jan1

  Verkeerde vorm van duurzaamheid. Willen we kwaliteitsproducten blijven leveren, moeten we investeren in een gezonde bodem en niet de bodem gaan voeden met troep.

 • info519

  kdenk dat beschikbare mest grootste probleem wordt ivm fosfaatrechten en AMVB grond....

 • bluemink

  De stront moet op de grond
  en verwacht toch niet wat van het ministerie die verneukt ons toch weer dat is nu wel duidelijk

 • bluemink

  duurzaam is dat de boer wat te vreten heeft dan volgd de rest vanzelf

 • mtseshuis

  Te belachelijk voor woorden, hoop dat de aanvraag afgewezen wordt en de boeren (ook niet leden RFC ??? nu zijn ze wél weer goed genoeg voor RFC??) er niet in trappen, zelf hebben ze er niks aan behalve werk en oud ijzer!
  Boeren let op uw zaak, leg gewoon zonnepanelen en een zonneboiler, laat u niks wijs maken door mensen die voor eigen portemonnee gaan!! Zorg voor volop energiebesparing door wartetrerugwinning en verwarming eigen huis, meer kun je niet doen en daar is de vraag al of het terugverdiend wordt...
  Wat een fout signaal van FrieslandCampina. Zelf maar melk heen en weer door Nederland knappen (alsof diesel niks kost en geen uitstoot geeft) en de boeren mogen duurzaam zijn... Foei!

 • info48

  Geweldig initiatief!! met op de krent blijven zitten te zuren en zeuren kom je in ieder geval geen steek verder in tegendeel, dan wordt je de das omgedaan omdat je niet wilt luisteren naar de ) vaak onredelijke....ok) eisen van de maatschappij!

 • k.tiggelen

  schoenmaker blijf bij je leest, laat FC eerst de melk maar verwerken en voor een goede prijs afzetten ,zodat de boer ook nog wat verdient. Het is misschien beter de gebruiksnormen aan te passen aan de behoefte van de gewassen ,dan is er geen mestoverschot meer

 • kiekdoares

  Mestvergister duurzaam? organische stof omzetten in stroom, lekker duurzaam.

 • Farmer4life2

  In de jaren 80 is er volgens mij eerder een project gestart om mest te vergisten.
  Mest is enorm agressief en vreet alles aan. Wat enorm veel onderhoud vergt.
  Kijk, als de stroomprijs nu 25€cent was per kw en er geen simpelere of efficiëntere manieren zijn om stroom op te wekken, prima. Maar dat is wel zó.
  Zonnepanelen en zonneboilers zijn één van de meest rendabele energieopwekkers.

  Tweede probleem wordt de co2 uitstoot.
  - voer additief toevoegen zodat een reductie van 25% methaan uitstoot tegengaat bij koeien.

  - Aero mixsysteem verplichten. Dit verlaagt de ammoniak/co2 uitstoot en bind meer delen aan de organische stof of vocht.

  - verplicht water toevoegen aan de mest bij uitrijden. Dit geeft 20% betere benutting en minder lachgas vorming.

  - mineralen concentraat. De graslanden schreeuwen om Kali en zwavel.

  - duidelijk uitleggen dat de landbouw ook veel co2 omzet. 1 ha suikerbieten zet meer co2 om dan een ha bos. Maar ook grasland, klaver, maïs etc. M.a.w. graag kringloop denken. De industrie produceert alleen maar.


 • Insp.

  Mest vergisten is nog geen mest verwerken.
  Het enige dat het oplevert is stroom tegen hoge kosten betaald met subsidie.

 • AA1

  schoenmaker hou je bij je leest

 • mr

  Ik geloof er ook niet in. Want de opec landen zijn ook niet achterlijk en kunnen met hun produktie de energie prijzen heel mooi regelen en zo alle alternatieve energie vormen net niet rendabel laten zijn. Afhankelijk zijn van onze regering dus. Volgens mij is er geen onbetrouwbaardere partij te vinden.

 • edke

  FC hou jullie gewoon met melk bezig en niet met mest

 • westerik

  Het eerste wat ik dacht, schoenmaker blijf bij je leest. Echter als melkveehouderij hebben we wel een opgave om bestaansrecht te mogen houden. Dit betekend zorg dat je niet onnodig vervuild en dat je producten levert wat men wenst. Nu leveren we al goede producten als melk, vlees en een mooie omgeving. Echter we hebben wel uitstoot van ammoniak, nitraat, CO2 en niet onbelangrijk Methaan. Methaan is 20 keer schadelijker voor het milieu dan CO2. Mestvergisting is een kans die nu kan worden benut, omdat er nu subsidies voor zijn. Let wel mestvergisting is geen mestverwerking, het lost niet het mestprobleem op. Bij mestvergisting wordt gecontroleerd gas gevormd en afgevangen, waarna er vervolgens iets nuttigs mee kan worden gedaan. Een co-vergister, waar er al een reeks van staan en gedeeltelijk alweer failliet zijn, gebruikt energierijke producten die vaak gekocht moet worden. Dit hoeft met een mestvergister niet, maar door de lagere gasopbrengst is het nog steeds vaak een investering met een lange terugverdientijd. Dat kennen we al in de landbouw. Energie besparen, warmte terugwinning en zonneboilers zullen veel sneller terug worden verdient. Desalniettemin vind ik dat we alle mogelijke middelen moeten aangrijpen om een duurzaam geaccepteerd product te kunnen produceren. Over tien jaar zal de nederlandse boer u als consument voorzien in: voedsel, schoon water, energie, schone lucht en recreatiemogelijkheden.

 • landboer

  En dat alles voor een appel en een ei.

 • boergert

  Precies, dit gaat niet over mest maar over melk, we zien nu overal weidemelk ontstaan en ik kan niet wachten tot er ook energieneutrale melk in de schappen verkocht kan worden. Dit mes snijd aan twee kanten, in de eerste plaats zorgt het voor een licence to produce en in de tweede plaats zorgt het voor een verdeelde markt, niet allemaal dezelfde naamloze grondstof produceren maar een scala aan verschillende producten Hoe meer hoe beter. Wat ik wel wat zorgelijk vind is het stadium van ontwikkeling van deze monovergisters zijn ze wel ver genoeg doorontwikkeld om er meteen maar 200 van te plaatsen en de kwaliteit van de overblijvende mest, wat doet deze met de bodem.

 • Farmer4life2

  @westerik zie mijn eerdere reactie voor oplossing...

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.