Rundveehouderij

Achtergrond laatste update:8 nov 2016

Browning nummer 1 van de wereld

Met 329 NVI is Willem’s Hoeve R Browning wereldwijd nu de hoogst scorende stier met dochters. Ook CRV’s nieuwe stier Antidote passeert de magische 300 NVI-grens.

Het is lang geleden dat een Nederlandse stier met dochters wereldwijd de hoogste totaal­index had. Door een forse winst in met name exterieur steeg Browning in zijn tweede draai met 37 NVI naar 329 NVI. Dat zorgt voor blije gezichten bij CRV. Browning, die afgelopen juni een dochtergroep toonde tijdens het CRV-Event, maakt vooral indruk met een fraai exterieur. Zijn exterieurscore steeg maar liefst 4 punten naar een ongekende 118. Zowel voor uiers als benen scoort de Snowman-zoon 113, waarbij de benen 6 punten hoger scoren dan in april. Zijn Inet (Index nettomelkgeld) daalde ruim € 30, maar blijft met € 330 nog steeds op een hoog niveau. Voor uiergezondheid steeg Browning 2 punten naar 108 en voor klauwgezondheid kwamen er 5 punten bij. Dat leidt tot de hoge score van 111. De spermaverkoop liep al goed en dat zal na deze indexendraai alleen maar beter gaan.

Antidote weet als nieuwkomer direct de grens van 300 NVI te passeren. Dochter Nienke 143 is van melkveehouder Dankelman in Arriën (Ov.)
Antidote weet als nieuwkomer direct de grens van 300 NVI te passeren. Dochter Nienke 143 is van melkveehouder Dankelman in Arriën (Ov.)

CRV zag deze draai meer goed nieuws bij de dochtergeteste stieren. Antidote debuteerde op de tweede plek en scoort 309 NVI. Met Augustus ­(Gibor x Mascol) als vader geeft Antidote iets ander bloed. Zijn exterieurscore is prima met 110 totaal en met 105 scoort Antidote best op vruchtbaarheid.

 

Ook een andere nieuwkomer van CRV, Alonso, scoort met 104 goed voor dochtervruchtbaarheid. Alonso is een Atlantic-zoon uit een Shottle-moeder. Alonso vererft +0,20 procent eiwit en scoort prima voor uiers en benen. Zijn klauwgezondheidsscore is ook enorm hoog: 111.

 

Rood met ander bloed

Twee rode Duitse stieren met ander bloed maken deze draai hun debuut als fokstier. Fageno (Fidji x Ruacana, twee onbekende stieren) scoort 194 NVI. Verwantschapsgraad met de de populatie: 7%. Zo laag kom je bij de Holsteins zelden tegen. Met 41 dochters aan de melk is de betrouwbaarheid nog gering. Red Mist (Elburn x Spencer) komt uit dezelfde familie als Snow RF en maakt indruk met ruim +1.600 kilo melk. Bij zwartbont draait het vooral om Bookem-zonen. Rookie behoudt de koppositie. De populaire stiervader Balisto krijgt de eerste dochterinformatie en blijft stabiel op bijna 300 NVI. De ABS-stier geeft hoge gehalten door (0,30 vet, 0,19 eiwit). GGI ziet twee Bookem-zonen uit Duitsland debuteren, Boom en Big Point. Zij geven meer liters met lagere gehalten, net als Bookel, een nieuwe stier van Alta. De Boo­kem-zonen halen gemiddeld een hoge Inet en scoren goed voor functionele kenmerken. De uiers zijn het sterkste exterieuronderdeel. Bgoog is ook een nieuwe fokstier van Alta. De Robust-zoon maakt indruk met 619 dagen levensduur. Nog pril zijn de cijfers van de eerste G-Force-zoon. De Duitse Go Now RF heeft nog maar 15 melkgevende dochters in de indexen. Saloon is nummer 1 in de VS met een forse melkplas. Omgerekend via Interbull haalt de Semex-stier in Nederland slechts 190 NVI.

Massaal Snowman-zonen

Evenals de vorige indexdraai breken er in augustus weer heel wat zonen van Snowman door. Stieren met 'snow' in hun naam, komen nu heel vaak voor op de lijsten. De namen Snowfall en Snowflake zijn zo populair dat ze elk vier keer bij verschillende ki-organisaties voorkomen.

In doorsnee zijn Snowman-zonen allemaal echte melkstieren met meestal meer dan +1.000 kilo melk. Snow RF van Masterrind scoort op een euro na € 500 Inet. De stier maakt indruk met +73 kilo ­eiwit. Snowfever verliest in de tweede draai aan Inet en NVI, maar weet als een van de weinige Snowman-zonen het eiwitpercentage ongeveer constant te houden (-0,04 procent).

AI-Total ziet White Moon prima debuteren. Met de dochterinformatie stijgt zijn NVI met 61 punten, met name door een flink hogere productie. Net als koploper Browning, stamt White Moon uit een Ramos-moeder. KI Samen liet op de Belevingsdagen eind juni al een dochtergroep van Snow Wave zien. Nu heeft de stier zijn indexen met bijna +1.100 kilo melk. Zijn exterieurscore komt uit op 107.

Daarnaast ziet KI Samen Snow Ball met 33 NVI stijgen. Dit is echter geen Snowman-zoon, maar een zoon van Radon uit de Big Super Star-familie.

KI Kampen is blij met het debuut van Bulykin. Met de afstamming Lonar x Paramount heeft de stier een afwijkende bloedvoering, zodat hij breed ingezet kan worden. De stier toont geen topindexen, maar laat ook weinig fouten zien.

Van de buitenlandse stieren kregen onder andere McCutchen en Gillespy deze draai voor het eerst een Nederlandse index. McCutchen verliest 35 NVI, maar scoort nog steeds prima met 269 NVI en 115 uiervererving. Melkstier Gillespy stijgt juist 40 NVI met de Nederlandse en Vlaamse dochters naar een NVI van 223.

 

Snowman is nu bij zwartbont de stiervader die indruk maakt met beloftevolle zonen, met Browning als wereldwijd hoogtepunt.

Dochters stuwen NVI Mr Protein omhoog van 83 naar 129

Kruislingstieren van allerhande rassen hebben ­inmiddels dochtergeteste cijfers. Reladon (met Montbéliarde-bloed), Imposant (Fleckvieh-bloed) en Legende (Brown Swiss-bloed) zijn de bekendste voorbeelden. Mr Protein, met 50% Jersey-bloed, debuteert met 166 dochters. Zijn NVI stijgt van 83 naar 129 op melkdoelbasis rood. Niet verwonderlijk is Mr Protein (DJ Zuma x Kian) een echte gehaltenstier met +0,68 procent vet en +0,40% eiwit, goed voor een hoge Inet van € 210. De functionele kenmerken van deze pinkenstier zijn prima. De exterieurcijfers van kruislingstieren zijn moeilijk goed in te schatten. Op roodbontbasis scoort Mr Protein 87 voor frame en 78 voor type. Al een stuk hoger dan die van vader Zuma, die voor beide hoofdbalkkenmerken 62 scoort. Toch blijven de Zuma-dochters lang ­lopen, getuige de +520 dagen levensduur. Opmerkelijk is dat de bekende kruislingstieren constant presteren. Legende debuteerde in december met 359 dochters op 100 NVI. Nu met drie keer zoveel dochters scoort hij 95 NVI. Voor Imposant een vergelijkbaar verhaal met nu 800 dochters aan de melk. En ook Reladon wisselt slechts 9 NVI, met inmiddels maar liefst 11.192 dochters in de indexen. Bijna net zoveel als de razend­ populaire stier Atlantic.

Top roodbont hetzelfde

De niet meer beschikbare Bolero is nog steeds koploper bij roodbont. Passe verandert nauwelijks, terwijl Brandy opnieuw stijgt en op gelijke hoogte komt met Passe. Brandy (Andy x Fiction) maakt ­indruk met 105 vruchtbaarheid en 109 klauwgezondheid. En ook zijn exterieur is met 114 best. Uier (112) en benen (111) zijn de sterkste onderdelen. Ook de Duitse Andy-zoon Julandy heeft nu Nederlandse cijfers en stijgt naar 198 NVI. Vruchtbaarheid is bij deze Andy-zoon juist een aandachtspunt (92).

Van de veel gebruikte stier Kodak komen deze draai zonen door. Dexter is de hoogste met 194 NVI, met over de hele lijn prima cijfers. Helaas is de stier in de wachtperiode overleden. Ook halfbroer Maddock P komt niet op de kaart van CRV, ondanks een flinke NVI-winst deze draai. De zonen van Kodak scoren net als hun vader niet sterk op het kenmerk frame. De gehaltenrijke Striky Exit komt met 98 voor frame nog het hoogst uit de bus. KI Kampen gaat de Kodak-zoon zeker op de kaart zetten. Masterrind ziet Jorck een mooie sprong maken. De Jotan-zoon uit een Mr Burns-moeder scoort 115 voor uiers.

Foto

  • Browning nummer 1 van de wereld
  • Browning nummer 1 van de wereld
  • Browning nummer 1 van de wereld
  • Browning nummer 1 van de wereld
  • Browning nummer 1 van de wereld
  • Browning nummer 1 van de wereld

Of registreer je om te kunnen reageren.