Rundveehouderij

Achtergrond 2624 x bekeken

Blokkade bij zuivelgigant Lactalis opgeheven

Franse melkveehouders hebben de blokkade van de hoofdvestiging van zuivelgigant Lactalis in Laval vrijdagavond opgeheven. Dat is gebeurd nadat een districtsrechter hen had opgedragen in ieder geval één ingang naar het hoofdkwartier en de fabriek van Lactalis vrij te maken.

De boeren zijn nu van plan andere vestigingen van het zuivelbedrijf in Frankrijk te blokkeren.

‘’Het heeft geen nut meer om tot maandag te blijven, de manifestatie wordt beëindigd. Als we vrachtauto’s tegen gaan houden, dan kost ons dat €5.000 per uur,’’ aldus voorzitter Philippe Jéhan van de regionale boerenbond FDSEA in Mayenne, die de actie leidde. De boeren geven hun actie op ondanks het feit dat er geen akkoord is bereikt over een hogere melkprijs. Lactalis heeft vrijdag die melkprijs per 1 september verhoogd met 1,5 cent per liter, maar dat is voor de actievoerende melkveehouders niet genoeg. Een korte overlegronde op vrijdagavond leverde ook geen nieuwe gezichtspunten op.

Voorzitter Philippe Jéhan van de regionale boerenbond FDSEA in Mayenne, die de actie leidde. <em>Foto: ANP</em>
Voorzitter Philippe Jéhan van de regionale boerenbond FDSEA in Mayenne, die de actie leidde. Foto: ANP

Geen capitulatie

De FDSEA gaat dit weekend bespreken wat er verder tegen Lactalis in de strijd geworpen wordt. ‘’We capituleren niet,’’ riep vice-voorzitter Christiane Lambert van de boerenkoepel FNSEA de manifestanten voor hun vertrek toe. De bond ‘gaat nu alle vestigingen van Lactalis in kaart brengen en voor elk van die fabrieken actie voeren’.

Of registreer je om te kunnen reageren.