Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Bisschop luistert naar relaas gedupeerde melkveehouder

Melkveehouder Edwin Kurstjens in het Limburgse Montfort, die zwaar getroffen is als gevolg van de zware regenval, kreeg deze week steun uit wel heel onverwachte hoek.

Afgelopen maandag kwam niemand minder dan bisschop Frans Wiertz van het bisdom Roermond op zijn bedrijf langs om de situatie persoonlijk in ogenschouw te nemen.

Edwin Kurstjens: “De bisschop had zelf contact opgenomen met de LLTB, hij wilde graag eens een keer op bezoek bij een bedrijf dat getroffen is door de waterschade. Dat siert de bisschop. Ik vind het goed als zo’n man zelf komt kijken wat er aan de hand is. Hij wil op die manier de agrarische sector toch een hart onder de riem steken. Meer hij kan helaas ook niets doen, het is een overmachtssituatie.”

Bisschop Wiertz heeft zich uitgebreid laten informeren door Kurstjens. “Hij is hier zeker drie uur geweest. We hebben de bisschop een uitgebreide rondleiding gegeven en aan de keukentafel verder gesproken over de huidige situatie.”

'Zeker 20 hectare mais verloren'

Kurstjens heeft een melkveebedrijf met 125 melkkoeien en bijbehorend jongvee. Met zijn areaal van 31 hectare grasland, 31 hectare mais en 17 hectare in natuurbeheer lukt het de melkveehouder om zelfvoorzienend te zijn. Daar komt echter dit jaar na de zware regenval niets van terecht. “Er is hier wel 254 millimeter in een paar weken tijd gevallen, volgens Meteoconsult een hoeveelheid die maar eens in de 500 jaar voorkomt.”

Van zijn 31 hectare mais denkt Edwin dat zeker 20 hectare verloren is. “Dat is verzopen, dat komt niet meer goed. De mais staat op 40-50 centimeter, daar komen geen kolven meer in.”

Ook verwacht hij een paar snedes gras te moeten missen. “De hele tweede snede gras is zodanig grof en muf geworden dat we die niet meer aan de koeien kunnen voeren. Het gras is nu zo beschadigd dat de derde snede ook niet goed zal zijn. Ik durf wel te zeggen dat we in totaal 60% van het areaal kwijt zijn.”

Edwin Kurstjens (links) vertelt bisschop Wiertz welke grote gevolgen de wateroverlast heeft. Zijn vader Jos (rechts) luister mee. <br /><em>Foto: Koen Verheijden</em>
Edwin Kurstjens (links) vertelt bisschop Wiertz welke grote gevolgen de wateroverlast heeft. Zijn vader Jos (rechts) luister mee. 
Foto: Koen Verheijden

Werken met een buffer

Meteen in de problemen komt Kurstjens niet. “Ik heb van mijn vader geleerd altijd te werken met een buffer, die hebben we nu gelukkig ook. Daar kunnen we ons voorlopig wel aardig mee redden. Maar uiteraard is dat wel een financiële tegenvaller.”

Om de aankoop van ruwvoer zoveel mogelijk te beperken is Edwin nu wat bijproducten aan het voeren als ruwvoervervanger. Maar aan het inkopen van ruwvoer zal ik dit jaar niet kunnen ontkomen, terwijl we altijd zelfvoorzienend zijn geweest.”

De komst van Frans Wiertz heeft Edwin ook aangegrepen om bij de bisschop zijn onvrede te uiten over de manier waarop de politiek omgaat met boeren die getroffen zijn door de extreme wateroverlast. “Ze doen niets voor ons, als 254 millimeter geen natuurramp is weet ik het ook niet. Een paar kilometer verderop ligt België, daar is het wel een ramp. Hoezo gelijk Europees speelveld?”

Een weersverzekering is in de ogen van de melkveehouder in dit geval ook geen optie. “Waarschijnlijk zien verzekeraars het wel als een natuurramp en is het uitgesloten in de polis.” Daarnaast kan zo’n verzekering niet uit volgens Kurstjens, de premie is in zijn ogen veel te hoog.

Laatste reacties

 • BW

  Misschien kan je beter de bisschop op bezoek hebben dan staats secretaris v. Dam. De bisschop komt als geïnteresseerde, v Dam omdat het moet voor het oog van het kerkvolk.

 • geen boer

  Van Dam maakt inderdaad geen enkele indruk. Een ongeïnformeerd, lichtgewicht carrièremannetje die het buskruit niet heeft uitgevonden

 • .....

  Mooi dat de Bisschop mee leeft maar ronduit schandalig zoals de overheid met deze mensen en de rest van de sector omgaat

 • veldzicht

  En de burger zegt wel z,n hand op houden voor steun maar te gierig om zich goed te verzekeren.Ja wat moet je daar op zeggen?

 • Gerardone

  gewoon : hoeft die burger zich niet te verzekeren voor een goed voedsel pakket op het bord

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.