Rundveehouderij

Achtergrond 5249 x bekeken laatste update:30 aug 2016

Arla denkt hogere melkprijs te kunnen uitbetalen

Arla denkt dit jaar een 3% tot 5% hogere melkprijs uit te kunnen betalen ten opzichte van concurrenten. Ondanks een moeilijke markt toont het zuivelbedrijf zich tevreden wat betreft zijn prestaties gedurende de eerste helft van 2016.

De eerste helft van dit jaar stond ook Arla in het teken van een overaanbod aan melk binnen de EU en de als gevolg daarvan sterk gedaalde melkprijs. Zelf komt de zuivelonderneming op een prestatieprijs, ofwel het resultaat per kilo melk, van 30 cent per kilo melk. Op basis van de Boerderij-notering komt een bedrijf met 7 ton melk uit op een gemiddelde voorschotmelkprijs over de eerste helft van het jaar van €27,46 per 100 kilo. Dat is niet best, maar tegelijk zeker niet slecht ten opzichte van de concurrentie.

Arla verwacht dit jaar dan ook een 3% tot 5% hogere melkprijs te kunnen uitbetalen ten opzichte van het mandje zuivelbedrijven waar het zich aan spiegelt. Een mandje dat onder meer bestaat uit FrieslandCampina, DMK, Dairy Crest en de gemiddelde Duitse melkprijs (excl. DMK en Arla). Wat Arla hielp was dat het lukte meer melk te verwerken tot, en af te zetten als, merkproducten.

Bekijk het verloop van de voorschotmelkprijs van Arla en andere zuivelbedrijven via Boerderij Op Maat

Overproductie melk in EU

Arla realiseerde over de eerste helft van 2016 een omzet van €4,9 miljard. Dat is 5,3% minder ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De zuivelgigant schrijft een negatief effect van €369 miljoen toe aan de overproductie van melk binnen de EU. Zelf zag Arla haar melkaanvoer stijgen met 1,9% naar 7,2 miljard kilo. De zuivelonderneming wist de extra melk via haar retail- en food service-kanalen te vermarkten. Daardoor werd naar eigen zeggen voorkomen dat de melk tot minder renderende commodity producten verwerkt moest worden. De hogere melkaanvoer en betere productmix leidde tot een omzetstijging van €197 miljoen. Vooral de merken Arla (+5%) en Lurpak (+7,6%) deden het goed.

Arla’s realiseerde over de eerste helft van 2016 een winst van €124 miljoen. Het gaat met 1,6% om een bescheiden stijging ten opzichte van een jaar eerder. Wel werd er afgelopen half jaar sappendivisie Rynkeby Foods verkocht. Dat leverde de zuivelaar nog eens €120 miljoen extra winst op. Inclusief deze winst verdubbelde de winst ten opzicht van het eerste half jaar van 2015.

<em>Foto: Herbert Wiggerman</em>
Foto: Herbert Wiggerman

Kostenreductieplan

Om de kosten verder te verlagen heeft Arla een nieuw plan in werking gesteld dat moet resulteren in een kostenreductie van €400 miljoen in 2019. Voor dit jaar staat de eerste €100 miljoen op het programma en dit lijkt gehaald te worden.

Voor wat betreft de tweede helft van 2016 verwacht Arla verder herstel van de markt. En dat is volgens de zuivelonderneming sneller dan verwacht. Met de kennis van nu gaat Arla uit van een jaaromzet van tussen de €9,5 en €9,8 miljard (2015 €10,3 miljard) bij een winstpercentage van tussen de 2,8% en 3,2%.

Of registreer je om te kunnen reageren.