Rundveehouderij

Achtergrond 6132 x bekeken 1 reactie

Aantal runderslachtingen hoogste in acht jaar

Er is in de eerste 31 weken van dit jaar 106.845 ton rundvlees geproduceerd. Vorig jaar lag de productie 22,5% lager.

Het aantal geslachte runderen ligt dit jaar op een hoog niveau, zelfs op het hoogste niveau in acht jaar tijd. Boerderij heeft de slachtcijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vanaf 2009 bijgehouden en in die jaren is er nog niet één keer zoveel geslacht.

Flinke stijging

In de eerste 31 weken van dit jaar zijn er in totaal 332.044 runderen geslacht. Dit zijn er bijna 63.000 meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Een stijging van maar liefst 23,4%. Omdat het gemiddelde slachtgewicht wat lager ligt dan vorig jaar, 322 kilo tegenover 325 kilo vorig jaar, is de rundvleesproductie wat minder hard gestegen dan het aantal slachtingen. Er werd in de eerste 31 weken van dit jaar 106.845 ton rundvlees geproduceerd. Vorig jaar lag de productie 22,5% lager met 87.202 ton rundvlees.

Week 29 en 30 minder geslacht

In de slachtgegevens is te zien dat er in week 29 en 30 ineens minder runderen zijn geslacht. Lag het aantal in de weken ervoor nog boven 11.000 stuks per week, in week 29 daalde dit tot net iets boven 9.000 stuks. In week 30 waren dit er net geen 8.000. Het lijkt daarmee of het aanbod slachtkoeien is afgenomen, maar de daling had een andere oorzaak. Een aantal slachterijen sluit in de zomerperiode altijd voor een paar weken. Hierdoor vervalt een deel van de slachtcapaciteit en wordt door handelaren gewoonweg wat minder ingekocht. Dit is een jaarlijks terugkerend ritueel, wat ook is te zien in de cijfers. Vorig jaar lag het aantal slachtingen in week 30 zelfs op maar 6.000 dieren.

Het aantal slachtingen ligt dit jaar veel hoger dan in voorgaande jaren. Oorzaak is de flinke groei van de melkveestapel. Verwacht wordt dat het aanbod verder toeneemt door fosfaatrechten en grondgebondenheid.

Nog meer vee verwacht

Hoewel er dit jaar al meer runderen zijn geslacht dan gewoonlijk, verwachten slachterijen dat het aanbod nog verder zal toenemen. De melkveestapel is flink gegroeid, wat ervoor zorgt dat het verloop in de veestapel ook groeit. Daarnaast staan er nog de nodige ontwikkelingen rondom de fosfaatrechten en grondgebondenheid op de agenda. Hierdoor zal ook extra vee beschikbaar komen voor de slacht, zo is de verwachting.

Het grote aanbod heeft ook de nodige gevolgen voor de prijs van de slachtkoeien. Zo ligt de maximale notering voor een slachtkoe van O-kwaliteit op maximaal €2,60 per kilo. Dat is voor deze tijd van het jaar een lage prijs.

Prognose: groot aanbod houdt aan.

Eén reactie

  • gerrit.lammertink1

    Het lijkt wel of Boerderij de prijs naar beneden probeert te praten!!

Of registreer je om te kunnen reageren.