Rundveehouderij

Achtergrond 9183 x bekeken

Zuivelprijzen trekken wat aan

Vloeibare producten gaan goed weg voor hogere prijzen. Maar het volume van de verhandelde zuivelproducten is niet heel groot, wat de handel nog dun en broos maakt.

Mageremelkconcentraat doet het prima in de handel en de prijs is met 10 cent gestegen. Spotmelk wordt in Nederland verkocht voor zo’n €27,50 per 100 kilo af boerderij. In Duitsland ligt de prijs hier zo’n €3 per 100 kilo boven. De vraag naar spotmelk loopt goed door. De melkproductie in Europa daalt, waardoor de vraag naar spotmelk aantrekt. Alleen in Nederland is de melkproductie nog redelijk stabiel op een hoog niveau, is het aanbod van spotmelk relatief gezien wat groter en trekt de prijs minder hard aan.

Vetten zijn op de zuivelmarkt nog steeds beter gevraagd dan eiwitten. De prijs van boter stijgt en de roomprijs trekt ook nog iets verder aan tot €4 per kilo.

Ook de berichten over kaas zijn positief, de export trekt wat aan en de prijs ligt met €2,60 per kilo 20 cent hoger dan een week geleden.

Moeizame handel in poeders

Hoewel de afzet van de bovenstaande producten prima loopt, is de handel in poeders nog moeizaam. De afzet buiten Europa is nog steeds moeizaam, doordat de prijzen hier nog weinig competitief zijn; er wordt dan ook nog steeds de nodige mageremelkpoeder aangeboden voor interventie. De interventieprijs is nu echter wel de bodem in de markt.

Voor de komende weken wordt een rustige markt verwacht. Na de zomer zal de vraag wat toenemen en leeft de hoop dat de prijzen bij een kleinere melkaanvoer verder aantrekken.

Prognose: rustige handel.

Of registreer je om te kunnen reageren.