Rundveehouderij

Achtergrond

Zomerrust op zuivelmarkt

De zuivelmarkt verkeert zoals vaker tijdens de zomermaanden in rustig vaarwater. Zowel kopers als verkopers voelen zich niet genoodzaakt direct actie te ondernemen. Voorlopig lijkt daarin weinig verandering te komen.

Wat betreft de prijzen is de tendens voor vloeibaar licht negatief. Zowel de prijzen van room als mageremelkconcentraat zijn wat gedaald. Mogelijk dat de warme weersomstandigheden deze tendens gedurende de zomermaanden nog kunnen keren. Zo niet, dan ligt prijsherstel na de zomer volgens meerdere marktdeskundigen voor de hand.

Kaas rekent veel beter dan poeder en vet

Duidelijk is dat kaas nog steeds veel beter rekent dan poeder en vet. Bij de foliekaasprijzen is wel opvallend hoe groot de spreiding is. In Nederland houden de verkopende partijen tot op heden vast aan prijzen rond €2,60 per kilo, terwijl in Oost-Europa foliekaas voor €2,30 per kilo te krijgen is. Natuurlijk is deze Oost-Europese foliekaas niet voor alle doeleinden geschikt, maar opvallend is dat de Nederlandse kaasproducenten weinig druk lijken te voelen om te moeten verkopen.

Handelaren verwachten in Nederland niet snel een daling van de prijzen. Het lijkt wat betreft de kaasvoorraden mee te vallen. Uit cijfers van de Commissie blijkt dat er gedurende de eerste vijf maanden van 2016 flink wat Nederlandse kaas is geëxporteerd naar derde landen. Ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder ging er met ruim 58.000 ton vanuit Nederland bijna 9% meer kaas naar derde landen.

Rustige markt

Voorlopig lijkt de markt rustig te blijven. Kopers hebben hun posities voor de korte termijn afgedekt en de druk bij verkopers lijkt beperkt. De verwachting is wel dat zonder zomerhitte de prijzen van vloeibaar komende weken met een paar procent gaan dalen.

Prognose: foliekaas gelijk, vloeibaar licht onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.