Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Zeer moeizame handel nuka's; prijs €15 omlaag

De prijs van nuchtere kalveren staat flink onder druk. Het aanbod van de kalveren is groot bij een kleine vraag. Dit zorgt ervoor dat de handel zeer slecht verloopt. Al zijn er wel grote verschillen in de noteringen tussen de veemarkten.

Zo noteerde Veemarkt Purmerend, de veemarkt met in aantallen de meeste nuka’s op de markt, €15 lager voor een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit. De notering komt daarmee uit op maximaal €105 per kalf. De andere veemarkt, Leeuwarden, verlaagde de prijs met €5 naar maximaal €120 per stuk.

Meer kalveren met 50% Belgisch Blauw, niet meer vraag

Handelaren geven aan dat de prijs op de verzamelcentra deze week overal met €15 omlaag is gegaan en daarmee aansluit bij de berichten uit Purmerend. Bij de kalveren met 50% Belgisch Blauw is er nog wel meer van de prijs af gegaan. Het aandeel kalveren met Belgisch Blauw is in de afgelopen tijd flink toegenomen. Melkveehouders insemineren vaker met Belgisch Blauw omdat zij de kalveren vaak niet willen aanhouden en die dieren meer opbrengen. Er is echter nog niet meer vraag voor deze kalveren gecreëerd. Dit leidde er dinsdag in Purmerend toe dat de afnemer geen Blauwe vaarskalveren wilde afnemen.

Aanbod vaarskalveren neemt toe

Ook zien handelaren het aanbod van zwart- en roodbonte vaarskalveren toenemen. Melkveehouders willen met het oog op de fosfaatrechten zoveel mogelijk melkkoeien aanhouden en doen daarom ook de nodige vaarskalveren voor de mesterij weg.

Door de onbalans in vraag en aanbod zal de prijs in de komende weken nog wel verder dalen. Daarbij verloopt de handel in de lichtere kalveren ook steeds moeizamer, omdat inkopers met het grote aanbod strenger gaan selecteren.

Prognose: prijs daalt.

Laatste reacties

 • deB.


  Gaat allemaal kapot, alles kost geld in de sector!!

  Waar zijn we mee bezig??

 • M.harmsen

  Had Campina niet een soort afname plicht bedongen?

 • Heromar1

  Nog groter worden melkveehouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.