Rundveehouderij

Achtergrond laatste update:16 aug 2016

'Vaar je eigen koers met uiergezondheid'

Maatschap Kotte won drie keer de Uiergezondheid Award. De laatste jaren ligt het celgetal echter iets hoger.

Jan Kotte (53) in Weerselo (Overijssel) houdt met zijn vrouw Ceciel (51) iets meer dan veertig melkkoeien. Het kleine koppel kan hij scherp in de gaten houden. Een gezonde koe is voor hem een van de speerpunten. En dat bleek. Zowel in 2009, als in 2010 als in 2011 ging hij er met de Uiergezondheid Award vandoor. "Een goede uiergezondheid en een laag celgetal geven veel meer werkplezier", zegt hij. "De koe heeft meer weerstand, de laatste liters melk komen gemakkelijker en het hele bedrijf draait eigenlijk beter."

Jan Kotte: "Een goede uiergezondheid en een laag celgetal geven veel meer werkplezier."</p>
<p><em>Foto: Joris Telders</em>
Jan Kotte: "Een goede uiergezondheid en een laag celgetal geven veel meer werkplezier."

Foto: Joris Telders

Wat heeft de winst u opgeleverd?

"Concreet niet zoveel. Maar voor mij persoonlijk was het - zeker de eerste keer - wel de kroon op het werk. De prijsuitreiking was ook een hele ervaring; prachtig om een keer mee te maken. Ik had het ook niet verwacht. Dacht dat er altijd wel anderen beter zouden zijn. Dan is het des te mooier als je wint. En het is ook een goede zaak dat de prijs er is. Want uiergezondheid wordt naar mijn idee onderschat. De extra arbeid vertaalt zich altijd in gezondere dieren en dus minder dierenartskosten."

Hoe heeft de uiergezondheid zich ontwikkeld?

"Toen ik in de jaren tachtig op het bedrijf kwam, voerden we al mastitisonderzoek bij de GD uit. Daarna is gestaag progressie geboekt. In 2009 hadden we een gemiddeld celgetal van 60. En er was maar één uierontsteking. In 2010 en 2011 was het celgetal zelfs bijna 55. Alleen het aantal ontstekingen lag met twee à drie iets hoger. Dit bereikten we door goed droog voor te behandelen en na te dippen. Maar ook door rust en precieze melktijden. En een klein beetje geluk natuurlijk."

Heeft u nog iets veranderd?

"Niet veel. Die ligboxenstal heeft capaciteit voor 50 dieren. Er is dus altijd iets onderbezetting. De melkstal - een 2x4-visgraat - staat er ook al jaren. De melkklauwen zijn intussen vernieuwd en in 2010 is de vloer gecoat. De koeien staan zo beter, er is meer rust. In de boxen zijn in 2014 nieuwe rubbermatten gelegd. Maar daar moesten de koeien én de boer aan wennen."

Ligt de focus nog steeds zwaar op uiergezondheid?

"Ja, maar we halen niet hetzelfde resultaat als een paar jaar geleden. Vorig jaar zat het celgetal gemiddeld rond de 100 en waren er vier uierontstekingen. Ik heb er niet echt een goede verklaring voor. In 2014 schommelde het celgetal zelfs even rond de 120.”

Nog advies aan collega-veehouders?

"Als je uiergezondheid hoog in het vaandel hebt staan, mag je geen moment verslappen. Je moet er bovenop zitten en iedere dag secuur zijn. Maar wat ook belangrijk is: wijk niet te veel van de strategie af, vaar je eigen koers. Dat werpt uiteindelijk zijn vruchten af."

Dierenartsen en leveranciers kunnen melkveebedrijven voordragen voor de Uiergezondheid Awards 2016. Aanmelden kan tot 26 augustus

Of registreer je om te kunnen reageren.