Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Schaapherder: hard werken, maar niet voor Jan Joker

Schaapherder Tineke Camps runt een begrazingsbedrijf. Haar kudde begraast plantsoenen en natuurterreinen in de omgeving van Venray (Limburg).

Tineke Camps uit het Limburgse Venray is schaapherder van beroep. Sinds twee jaar runt ze voor eigen rekening een begrazingsbedrijf met een schaapskudde van zo’n 250 Kempische heideschapen. Met deze kudde voorkomt ze dat de heide in de natuurgebieden de Paardekop en Zwartwater bij Venray dichtgroeit.

Een romantisch beroep?

"Ja, als het mooi weer is, is het een lust om met de schapen over de hei en door het bos te lopen. Maar ik moet er ook zijn als het regent, vriest en sneeuwt. Bovendien is het zwaar fysiek werk."

"De dag begint voor mij met het lopen van een ronde met de kudde. Als de beesten na enkele uren zijn volgevreten, worden ze teruggebracht naar een ingerasterd vak. Dan heb ik zo’n 1,5 uur de tijd om een nieuw nachtvak of weekeindvak met netten af te zetten. Daarna ga ik weer met de kudde op pad om tegen het eind van de middag de schapen terug te brengen naar het nachtvak. Tussendoor moet worden gezorgd voor voldoende water, ik moet boompjes op de hei knippen die de schapen hebben laten staan en andere klusjes doen rondom de kudde. Plus dat ik vaak een ronde doe langs de lammeren en jaarlingen die in de plantsoenen van Venray grazen."

"De dagen zijn dus goed gevuld. Het weekeind probeer ik wel vrij te houden door de schapen voldoende ruimte te geven. Maar het is een way of life. Je werkt met levende have. Dat betekent dat, als het werk niet af is en urgent is, ik er weer op uit ga. Schaapsherder is een hartstikke mooi beroep, maar het is wel zwaar. Je moet steeds attent zijn op onverwachte dingen."

Tineke Camps heeft een begrazingsbedrijf <a href="https://www.facebook.com/schaapskuddezondernaam/">Peelkudde Schaapsdrift</a>. Haar schaapskudde begraast een natuurgebied in de omgeving van Venray.<br /><em>Foto: Henk Riswick</em>
Tineke Camps heeft een begrazingsbedrijf Peelkudde Schaapsdrift. Haar schaapskudde begraast een natuurgebied in de omgeving van Venray.
Foto: Henk Riswick

Is er een redelijke boterham mee te verdienen?

"Ik werk hard, maar ik verdien er voldoende mee. Zo’n 80% van mijn inkomsten verwerf ik uit de opbrengsten van de begrazing. Andere inkomstenbronnen zijn de opbrengst van de ramlammeren die via de handel worden afgezet, plus de graasdierpremie van de EU. De afzet van wol levert ook inkomsten op, maar die gaan grotendeels weer op aan de kosten voor het schapenscheren. Daar kan ik niet tegenop. De schaapsscheerders scheren in vier uur 250 ooien. Ik ben al bij wijze van spreken brak na het scheren van vier schapen."

"De grootste uitgavenposten zijn dierenartskosten voor begeleiding en de enting tegen Q-koorts, krachtvoerbrokken in de winterperiode en bodembedekking voor in de stal. Het leuke is dat ik met mijn hobby mijn brood kan verdienen. Ik moet er wel hard voor werken, maar ik doe het zeker niet voor Jan Joker."

Is er met dit bedrijf voldoende toekomstperspectief?

"Ik denk dat de vooruitzichten gunstig zijn. Ik verwacht dat in de nabije toekomst in de omgeving van Venray meer vraag is naar schapenbegrazing. Om die reden heb ik alle ooilammeren van vorig jaar en dit jaar aangehouden."

Een tweede kudde?

"Dat sluit ik zeker niet uit. Maar een tweede kudde betekent ook een extra mannetje, een extra hond en eigenlijk extra alles. Je hebt dus meer kosten en dat mondt niet automatisch uit in een tweede inkomen."

Is er veel concurrentie onder begrazingsbedrijven?

"Elders in het land misschien wel, maar in deze regio niet zo. De gemeente Venray moet de begrazing wel aanbesteden, maar wij zijn goed uit de bus gekomen. En met een contract met een looptijd van vijf jaar zitten we redelijk gebakken."

Eén reactie

  • el

    Er zijn er wel meer in de agrarische sector die voor nop werken !


Of registreer je om te kunnen reageren.