Rundveehouderij

Achtergrond 2239 x bekeken

Prijs slachtkoeien omlaag

Het aanbod van slachtkoeien lijkt weer wat op te lopen.

Dit komt, gezien de zomervakanties die voor de deur staan, op een slecht moment. De vraag naar het vlees neemt door de vakanties altijd af en dat zal dit jaar niet anders zijn. Door het slechte weer blijft de prijs van het achtervlees nu wel wat beter op niveau dan in voorgaande jaren. Het voorvlees verkoopt echter moeizamer dan gewoonlijk enerzijds door het slechte weer en anderzijds door Brexit. Nu de pond ver gedaald is willen de Engelsen minder betalen voor het vlees.

De prijs van de in Bunnik verkochte slachtkoeien is maandagochtend dan ook gedaald met 5 cent per kilo geslacht gewicht. Een O-kwaliteit slachtkoe brengt daarmee maximaal €2,95 per kilo geslacht gewicht op.

Invoering fosfaatrechten

Het aantal runderslachtingen is dit jaar flink gestegen door de uitbreiding van de melkveestapel. In totaal zijn er tot en met week 25 ruim 271.000 runderen geslacht. Dit zijn er 52.500 meer dan in de eerste 25 weken van vorig jaar, een stijging van 24%. Hoewel het aantal runderslachtingen flink gestegen is, lag een groter aanbod wel in de lijn der verwachting. De melkveestapel is immers flink gegroeid ten opzichte van vorig jaar.

Toch verwachten de slachterijen nog wel een verdere stijging van het aanbod. Dit door de invoering van de fosfaatrechten. Vorige week werd bekend dat de fosfaatproductie vorig jaar weer flink overschreden is. Om te kunnen voldoen aan de fosfaatrichtlijnen moet de veestapel waarschijnlijk zelfs nog meer inkrimpen dan eerder gedacht werd. Om hoeveel dieren dat nog gaat, is echter nog onduidelijk en zal ook nog wel even onduidelijk blijven.

Prognose: prijs onder druk.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:

Koeien Leeuwarden

Koeien Vee & Logistiek

Of registreer je om te kunnen reageren.