Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Voorverkoop perspulp gestaakt

Perspulpleverancier Duynie heeft de voorverkoop van perspulp stopgezet. Het product is uitverkocht.

Door de extreme weersomstandigheden in de afgelopen periode is de oogstraming van de bieten naar beneden bijgesteld. Daarnaast is de vraag naar het product toegenomen, mede door het voerabonnement dat Duynie heeft geïntroduceerd. Boeren kunnen bij het voerabonnement gespreid betalen wat de liquiditeitsdruk en risico voor de boer verlaagd.

Beschikbaarheid perspulp afhankelijk van groei bieten

Afhankelijk van de oogstramingen medio augustus komt er mogelijk nog perspulp beschikbaar; dit is echter afhankelijk van de groei van de bieten in de komende periode. Het kan dan ook nog zo zijn dat er niets meer beschikbaar komt.

Het is nog moeilijk te zeggen wat de prijs van de perspulp gaat doen mocht er nog volume beschikbaar komen, aldus Kai Kikkers, Directeur Duynie Feed Nederland. De prijsstelling bij een nieuw aanbod zal afhankelijk zijn van de prijzen op de grondstoffenmarkt en die is nu nog moeilijk te voorspellen.

Dat de voorverkoop van perspulp stopt is geen opmerkelijke zaak, vorig jaar was dit ook het geval, toen was de perspulp zelfs nog eerder uitverkocht door een kleiner areaal bieten.

Stop voorverkoop leidt niet tot hogere prijzen

Veel melkveehouders die interesse hadden in perspulp hebben in de afgelopen weken in de voorverkoop besteld. Het ziet er dan ook naar uit dat melkveehouders die het product op vaste basis voeren, voorzien zijn.

Door de lage melkprijs zijn veel melkveehouders voorzichtig met de inkoop van bijproducten en richten zij zich vooral op hun eigen ruwvoer. Er wordt dan ook niet verwacht dat er een stormloop zal komen op andere producten nu de voorverkoop van perspulp is stilgelegd. De vraag naar producten die goed aansluiten bij de graskuilen neemt traditioneel wat toe na de zomer, dat zal dit jaar niet veel anders zijn. De prijs van bijvoorbeeld bierbostel zal dan ook weer oplopen, maar ook dat is een jaarlijks terugkerend verschijnsel.

Vraag naar snijmais neemt toe

De vraag naar snijmais is in de afgelopen weken wel toegenomen. Vooral in het zuiden van het land is de vraag groter omdat daar de weersomstandigheden het slechtst zijn geweest. Op veel plaatsen staat de mais er erg slecht bij en wordt er nu zelfs mais onder geploegd omdat er geen hoop meer is dat het gewas er voldoende bij komt te staan. De prijs van de mais is stabiel gebleven tussen €50 en €60 per ton, bij een zeer wisselende kwaliteit. De ingekuilde mais is over het algemeen minder goed van kwaliteit dan in voorgaande jaren, de echt goede mais is in veel gevallen moeizaam te verkrijgen. Het kan zijn dat die partijen voor hogere prijzen dan gemiddeld weg gaan.

De handel in de overige producten loopt rustig door voor stabiele prijzen.

Prognose: stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat: 
Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Laatste reacties

 • .....

  Duynie speelt handig in op de vervelende situatie bij haar klanten om uiteindelijk de prijs van perspulp te verhogen

 • hooghoes

  Snap niet dat mensen die rommel voeren met deze melkprijzen.

 • deB.

  laat die rommel toch zitten, duur voer omzetten in goedkope melk.... kan niet uit, never

 • mariapeel

  Duynie koop je toch niks van monopolist laat je links liggen !!!!!!

 • Fans

  Wees eens eerlijk en durf te zeggen ik was te laat en heb verkeerd gegokt Dan ben je pas een echte ondernemer en neem je verlies en koop een duurder product.

 • Jkieft

  Wat is de sfeer de laatste tijd toch negatief in de reacties.
  Frans blijft tenminste nog objectief.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.