Rundveehouderij

Achtergrond 8 reacties

NVM: zorgelijke situatie door lage melkprijs

NVM signaleert dat er dit jaar meer melkveebedrijven te koop staan. De verkoop gaat nog prima, al zijn steeds vaker creatieve oplossingen nodig.

De moeilijke situatie in de melkveehouderij ontgaat ook de NVM niet. De lage melkprijs ligt veel boeren zwaar op de maag. En in combinatie met fosfaatrechten en grondgebondenheid leidt dit tot een groter aanbod van te koop staande bedrijven. Maar tegelijkertijd is verkoop van bedrijven niet gemakkelijker geworden. "Ruimtelijke ordening is een ingewikkeld thema. Er wordt meer creativiteit en maatwerk gevraagd. Wij treden als makelaars ook steeds vaker als adviseur bij boeren op", zegt Ard Klijsen, voorzitter vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed bij NVM.

Hoe ernstig is de situatie in de melkveehouderij?

"Die is zorgelijk. We hebben geen precieze cijfers, maar feit is dat er in de eerste helft van 2016 meer te koop-bordjes bij bedrijven in de tuin stonden dan in 2015. Courante bedrijven worden meestal door een grotere boer als tweede locaties gekocht. Van niet-courante bedrijven gaat alleen de grond snel van de hand. Het bouwblok blijft dan over. De boer blijft er dan wonen of het blok krijgt een herbestemming. Maar dat is lastig; het kost tijd en geld."

<strong>Naam:</strong> Ard Klijsen (44)<br /><strong>Organisatie:</strong> NVM<br /><strong>Functie:</strong> voorzitter vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed<br /><em>Foto: Peter Roek</em>
Naam: Ard Klijsen (44)
Organisatie: NVM
Functie: voorzitter vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed
Foto: Peter Roek

Het zijn dus toch vooral kleinere stoppers op de markt?

"Dat kan ik niet precies zeggen. Maar grotere veebedrijven die de laatste jaren volop geïnvesteerd hebben en nu met een slechte melkprijs zitten, willen natuurlijk zo lang mogelijk doorgaan. Die geven niet zomaar op. Dat merken we in de verkoop. Vaak is de eerste ingreep een creatieve financieringsvorm. Gelukkig worden banken daarin flexibeler. Al zie ik ook dat banken - als de financiële situatie echt slecht is - boeren vaker stevig adviseren om toch te stoppen."

Wat bedoelt u met creatief financieren?

"Dat boeren steeds vaker naar creatieve oplossingen kijken. Een duidelijke tendens is de toenemende verkoop van landbouwgrond aan partijen die hiervoor bijvoorbeeld 70% van de marktwaarde betalen. Dan wordt een erfpachtconstructie opgesteld, waarbij de boer de grond vervolgens voor 27 of 30 jaar in erfpacht terugkrijgt. Hier kan dan een terugkooprecht in opgenomen zijn. Maar het gebeurt ook steeds meer dat boeren grond verkopen aan een belegger en de grond dan in reguliere of liberale pacht voor een termijn van 6 jaar terugkrijgen. Een andere oplossing kan een extra lening bij een andere bank of maatschappij zijn. Bijvoorbeeld als de eigen bank niet meer garant wil staan. Maar dit komt minder vaak voor."

En als dat niet lukt?

"Dan volgen vaak eerst tussenstappen voor het tot een volledige verkoop komt. Bijvoorbeeld veldkavels die verkocht worden of de jongveetak die afgestoten wordt. Maatwerk per individueel bedrijf is hierin het trefwoord."

Laatste reacties

 • deB.

  Wat een rot sector is het geworden bah.
  Dit gun je niemand!!!

  Grond uit handen, stop er dan gelijk maar mee

 • Bertens

  Verkoop van grond is het begin van het einde. Beleggers liggen op de loer om te verdienen, al is dat over de rug van de hardwerkende boer. Banken zijn ook geen liefdadigheidsinstellingen. Maar ja, een kat in het nauw maakt rare sprongen. Verkoop van grond door de kat in het nauw is overigens weer een kans voor de ondernemer die vooruit wil en kan. Probeer er tijdig voor te zorgen dat je geen kat in het nauw wordt. Maar ja, zeggen is makkelijker dan gedaan. Succes.

 • Farmer4life2

  Iedereen verdient aan de boer, behalve de boer zelf. Extra lening, landverkoop, totale verkoop. Iedereen verdient eraan.....

 • deB.


  En de boer maar zwoegen het hele jaar van smorgens tot in de avond, onder de kostprijs.... terwijl vakantiehoudend nederland voorbij gaat.....

 • Jt M

  Dan had je geen boer moeten worden...
  Maar een loonslaaf kun je lkkrr op vakantie.
  Gewoon ondernemersrisico..

 • PIETER123

  Stel dat ook de rente omhoog gaat blijkbaar is er dus geen regie bij belangen behartigers dat er ook nog geld verdiend moet worden is toch doel van een onderneming. Je kunt niet steeds volhouden dat grond en de afzet mest een must voor de rabo is om de prijs in de benen te houden in de politiek. Boeren werken voor anderen alleen passen niet op hun zelf door verdeel en heers van uit Den Haag.

 • deB.


  Dom beroep is het aan het worden... lachwekkend bestempeld door de buitenwacht om ... produkt onder de kostprijs leveren, waar de verwerkende industrie en handel dikke winsten mee behalen.

  Domme domme boern

 • koestal

  heb maar medelijden met de makelaars

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.