Rundveehouderij

Achtergrond 12 reacties

Melkveesector heeft niets aan 14 cent

De Nederlandse melkveesector heeft na de quotering het vizier op groei. Die koers is ingezet en wordt niet gewijzigd voor een vergoeding voor het leveren van minder melk.

Vorige week werd bekend dat de EU een steunpakket van €150 miljoen vrijmaakt om melkveehouders te motiveren minder melk te leveren. Daarbij wil Landbouwcommissaris Phil Hogan maximale druk uitoefenen op met name Nederland, Polen, Duitsland en Ierland. Dit zijn de landen die het laatste jaar het hardst zijn gegroeid in productieomvang.

De vergoeding is een loffelijk streven, maar met de 14 cent voor niet geleverde melk gaat dat in Nederland niet lukken, om de doodeenvoudige reden dat de referentieperiode verkeerd is gekozen. De 14 cent per niet geleverde kilo melk wordt uitbetaald als in een periode van drie maanden minder wordt gemolken dan in dezelfde periode in het jaar er voor. En daar gaat het mis. Want sinds vorig jaar is de productie in Nederland met 6,7% toegenomen (dagproductie juni 2016 ten opzichte van dagproductie oktober tot en met december 2015). Dat betekent dat de Nederlandse melkveesector BV eerst deze extra productie moet verminderen alvorens ze ook maar in aanmerking komen voor één cent vergoeding. Dat gaat niet gebeuren.

Kwartaalproducties vergelijken

Natuurlijk zullen er best individuele ondernemers zijn die niet zijn gegroeid, of zelfs minder produceren en dus kunnen voldoen aan de voorwaarden voor de vergoeding. Maar dat geldt niet voor de sector als geheel. De melkveesector heeft de bedrijfsvoering en strategie ingezet op groei. Dat gaat de sector om een paar cent niet veranderen. Als Hogan overschotten op de markt wil terugdringen, moet hij uitgaan van het huidige overschot. Dus een kwartaalproductie vergelijken met de kwartaalproductie ervoor. Dán stimuleer je productiebeperking.

Per saldo komt het geld nu waarschijnlijk terecht bij landen die hun productie ten opzichte van afgelopen jaar toch al zagen afnemen. Er zijn genoeg landen die nu al, vanwege marktomstandigheden en melkprijs, 2 of 3% minder produceren dan vorig jaar. Zij hoeven nu dus feitelijk geen extra maatregelen te treffen voor productiebeperking en krijgen het geld in de schoot geworpen.

Twijfels over effect van vermindering

En zelfs daar heerst enige argwaan. Zo zet de Britse Farmers Union al vraagtekens bij het effect van vermindering als andere landen blijven groeien. Immers als Britse boeren minder melken, lopen ze omzet en dus inkomen mis. En niemand garandeert dat minder melk uiteindelijk ook leidt tot een hogere melkprijs. Zeker niet als de lagere productie wordt opgevangen door meer melkleveranties uit de landen die groeien. En de Nederlandse sector? Die houdt waarschijnlijk gewoon vast aan de ingezette strategie en zal straks maximaal willen en kunnen profiteren van een hopelijk snel aantrekkende melkprijs.

Laatste reacties

 • alco1

  Duidelijk neergezet.

 • hansvanbergen

  Lijkt mij een uitstekende regeling. Ik ga me zeker aanmelden. lijkt me een kleine moeite en op die manier beur ik in ieder geval 14 cent als de melkproduktie tegenvalt. Dat kan door ziekte of weersomstandigheden zo maar gebeuren. Als iedereen dat nou dat creeert de EU een psychologisch effect. Inkopers van melkpoeder uit bv China zullen zich genoodzaakt voelen om contracten af te sluiten en dan zullen de prijzen vanzelf stijgen. De kosten voor de EU zullen met name ambtenaren kosten zijn. De EU melkveehouders zullen maar weinig beuren omdat het maar om duizenden liters per maand gaat. Als je melkproduktie niet is gedaald beur je niets maar het heeft je ook niets gekost. Maar je hebt wel een gratis bedrijfs schade verzekering.

 • boerke brabant

  succes hans, zou eerst dit artikel nog een keer lezen.

 • farmerbn

  Boeren zullen niet zo happig zijn omdat je toch gezien wordt als een lozer. Maar in meerdere gevallen kan de bank toch eisen dat je meedoet. In het najaar moet er veel voer gekocht worden, mest afgevoerd enz. Niet produceren en 14 cent beuren is dan erg rendabel.

 • kuiken007

  effe samen met de buurman regelen 1 kwartaal daar alle koeien melken volgende kwartaal bij de ander kassa!!!!

 • xw

  effe samen met de buurman regelen?? ha,ha

 • meuleman

  Zolang de melkproductie niet daalt, zal de melkprijs NIET stijgen.

 • christiaan

  Geen enkele markt is te sturen met geld geven. Niet aan beginnen, het wordt een grote teleurstelling want het geld komt op de verkeerde plaatsen terecht en werkt averechts!

 • alco1

  Nou @Hans lees je dat.
  Het geld komt op de verkeerde plaatsen terecht.
  Als het echter doorgaat is het voor de individuele boer helemaal niet zo verkeerd, ook voor Hans dus niet.
  Het is echter geen beleid. Het creëert ruimte voor de niet te stoppen super melkers.
  En trouwens. Zal de EU instemmen met zo'n plan.
  Van superheffing innen naar uitbetalen!!!

 • Jan Braakman

  Voor de duidelijkheid: Iedere melkveehouder in Nederland kan aanspraak maken op de premie. Het maakt niet uit of de Nederlandse melkveesector BV als geheel de productie wel of niet verlaagt.

 • hansvanbergen

  Precies dus waarom zou je je niet aan melden? Het feit dat je je aanmeld wil nog niet zeggen dat je gebruik gaat maken van de regeling.

 • agri2

  Minder melken voor 14 cent per liter, het ruwvoer verkopen aan de buurman die meer gaat melken en/of akkerbouwgewassen gaan telen waar ook al genoeg van is. WAT EEN IDIOTE REGELING.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.