Rundveehouderij

Achtergrond

Koers Danone omhoog na overname

Beleggers lijken even bekomen van de Brexit-schrik. Aandelenkoersen stabiliseerden en vonden in veel gevallen weer een weg omhoog.

Beleggers lieten het aandeel Danone donderdag stijgen nadat bekend werd dat het Franse voedingsconcern een grote overname doet in de VS. Danone koopt voor $12,5 miljard WhiteWave Foods, dat biologische producten maakt waaronder sojamelk. Het is de eerste grote overname sinds Emmanuel Faber in 2014 CEO van Danone werd.

Het is ook de grootste overname sinds Danone in 2007 het Nederlandse Numico kocht. Danone worstelt met tegenvallende resultaten in opkomende economieën, maar verdubbelt met de overname van WhiteWave zijn Amerikaanse omzet. Het aandeel Danone steeg na de bekendmaking naar €65. Recent heeft de zakenbank Morgan Stanley een koersdoel afgegeven van €77. HSBC ging met €72 wat lager zitten.

Verdubbelde kwartaalwinst voor General Mills

General Mills boekte ten opzichte van een week eerder de grootste koerswinst. De Amerikaanse producent van onder meer yoghurt, chips en ontbijtgranen meldde vorige week donderdag een verdubbelde kwartaalwinst.

De winst komt neer op 62 dollarcent per aandeel. Het bedrijf verhoogt het dividend van 46 naar 48 cent. Het management van General Mills maakte bovendien bekend de bruto winstmarge de komende twee jaar op te willen voeren van bijna 17 naar ten minste 20% in 2018. Dat de omzet was gedaald was voor beleggers daarmee even secundair.

Defensief aandeel

General Mills sloot woensdag af op een koers van $72. Bij aanvang van 2016 lag de koers een volle $20 lager. De vraag is of het aandeel deze sterke koers kan vasthouden. Het bedrijf wordt wel een obligatie-achtig aandeel genoemd, vanwege het betrekkelijk lage geboden rendement en de stabiliteit. Beleggers zien het als een defensief aandeel. Maar nu rendementen op staatsobligaties steeds verder zakken, is het rendement van General Mills opeens aantrekkelijker. Het Amerikaanse profiel van de onderneming kan beleggers ook aanspreken. Eerder werd een beperkte wereldwijde voetafdruk gezien als zwakte, met de Brexit-zorgen is het bijna een aanbeveling als een bedrijf 60% van zijn omzet in de VS realiseert.

Lees ook: Miljardenovername voor Danone.

Bekijk het verloop van de aandelenkoers van General Mills en andere bedrijven in de Beursindex Boerderij via Boerderij Op Maat.

Of registreer je om te kunnen reageren.