Rundveehouderij

Achtergrond 1931 x bekeken

Handel rundveevoeders rustig

De producten die voordelig zijn en goed zijn in te passen in de rantsoenen vinden prima hun weg in de markt voor rundveevoeders. Toch is het rustiger dan in voorgaande jaren, ondanks de flinke groei van de melkveestapel.

Ten opzichte van vorig jaar is het aantal koeien ouder dan 2 jaar met 75.000 gegroeid in Nederland; allemaal dieren die ook gevoerd moeten worden. Toch is er minder vraag naar voeders dan in voorgaande jaren, vooral naar ingekuilde mais. Oorzaak is de lage melkprijs. Melkveehouders hebben daardoor minder te besteden en zijn uitgeweken naar alternatieven als bierbostel en tarwegistconcentraten.

Gunstige voederwaardeprijs bierbostel

Ondertussen is in bierbostelland wel het een en ander aan de hand. De wisseling van een leverancier van de bostel zorgde een paar weken geleden voor gestunt met de prijs. Hierdoor daalde de notering ineens heel sterk. Nu de rust iets is teruggekeerd, stijgen de prijzen tot iets boven het oude niveau van voor de prijsdaling. De prijs is €1,85 à €2,05 per procent droge stof. Veevoederbedrijven geven aan dat de afzet van de bostel goed verloopt door de gunstige voederwaardeprijs van het product. De handel is vriendelijk bij voldoende aanbod.

De prijs van aardappelsnippers is wat wisselend. In het Zuiden is er voldoende aanbod vanuit België, terwijl er in het Noorden minder aanbod is en de prijs verhoogd is met €1 per ton vanwege transportkosten. De zomerstop bij de aardappelverwerkers staat voor de deur, waardoor het aanbod in de komende weken zal afnemen. Ook bij erwtenvezels is de campagne bijna voorbij; de prijs blijft stabiel.

Prognose: stabiel tot iets hogere prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.