Rundveehouderij

Achtergrond

Grote aanvoer slachtkoeien blijft

Het aantal runderslachtingen is in de afgelopen weken op een hoog niveau gebleven. De prijsdaling lijkt nog niet voorbij.

Het aantal runderslachtingen is in de afgelopen weken op een hoog niveau gebleven. Van week 24 tot en met week 28 lag het aantal slachtingen boven de 11.000, een fors aanbod voor deze tijd van het jaar. In totaal lag het aantal slachtingen in deze vijf weken op 55.887, dit zijn er ruim 11.500 meer dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Het grote aanbod slachtkoeien wordt veroorzaakt door de flinke groei van de rundveestapel en door de op handen zijnde invoering van de fosfaatrechten.

Minder vraag naar rundvlees door zomer

Het grote aanbod van de slachtkoeien valt samen met de zomerperiode, een tijd waarin de vraag naar rundvlees afneemt. Dit is ook goed te merken in de handel en prijsvorming van de koeien. De notering van slachtkoeien werd vorige week vrijdag door Vee&Logistiek Nederland verlaagd met 5 cent per kilo. Een O-kwaliteit koe brengt op basis van die notering maximaal €2,65 per kilo op. Op de veemarkt in Bunnik maandagochtend een stabiele notering. Het aanbod van de koeien lag met 64 dieren op een zeer laag niveau. De handel verliep zeer kalm.

Prijsdaling lijkt nog niet voorbij

Hoewel de prijzen al op een laag niveau zijn, is de prijsdaling naar verwachting nog niet voorbij. Het aanbod van koeien is gewoonweg te groot voor de vraag. Zodra er ook nog eens meer koeien komen wanneer er meer duidelijkheid komt over de fosfaatrechten per bedrijf, zal het aanbod nog verder oplopen.

Prognose: prijs onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.