Rundveehouderij

Achtergrond 3039 x bekeken 1 reactie

Goed evenwicht in zuivelhandel

De handel in zuivelproducten is vrij rustig door de zomervakantie. Verwerkers draaien op een lager pitje, doordat zij minder capaciteit hebben omdat medewerkers met vakantie zijn. Dit is een jaarlijks fenomeen.

Toch verloopt de handel prima, de melkaanvoer in Europa daalt waardoor er een prima evenwicht is in vraag en aanbod.

Vorige week daalden de prijzen van room en mageremelkconcentraat wat. Nu blijft de prijs stabiel. Room noteert rond €3,95 per kilo; dit is 80 cent meer dan een jaar geleden en gelijk aan het niveau van 2014.

Prijs mageremelkconcentraat flink onder niveau 2014

Mageremelkconcentraat noteert rond €1,55; dit is 25 cent per kilo meer dan een jaar geleden. De prijs ligt echter nog wel flink onder het niveau van 2014, toen €2 per kilo werd betaald.

De handel in spotmelk is rustig en de prijs noteert wat lager dan een week geleden, met 27 cent franco geleverd.

De kaasprijs profiteert van de goede handel en stijgt met 20 cent per kilo naar €2,80. Dit lijkt al een heel flinke prijs, met de €1,70 per kilo van maart en april in het achterhoofd; toch ligt de prijs lager dan in voorgaande jaren, toen de handel nog goed was. In 2014 lag de prijs in deze periode op €3,20 per kilo.

Prijs zuivelproducten kan iets verder aantrekken

Als de melkaanvoer verder blijft afnemen, wat wel de verwachting is (seizoensmatig, maar ook door het melkverminderingsplan), kan de prijs van de zuivelproducten weer wat verder aantrekken. Een hogere melkprijs voor de melkveehouder lijkt er dan ook weer in te zitten. Het is alleen even de vraag of dit al op korte termijn is. Eerst de zuivelhandel.

Prognose: rustige handel.

Eén reactie

  • deB.


    Natuurlijk, eerst de handel, dan de producent..... hoe wil je het hebben. bah

Of registreer je om te kunnen reageren.