Rundveehouderij

Achtergrond 11588 x bekeken 30 reacties

Gevolgen slechte melkprijs nog niet zichtbaar

De slechte melkprijs en onzekerheden in de sector werken nu nog niet door in een veel groter aanbod van melkveebedrijven. Maar de financiële situatie verslechtert, merken accountants.

Melkveebedrijven staan onder druk door de slechte melkprijs en er staan meer bedrijven te koop, stellen makelaarskoepelorganisaties NVM en VBO. Maar toch neemt dit aanbod zeker niet enorm toe. Dat heeft ook met de vele onzekerheden in de sector -fosfaatrechten, melkveewet - te maken. "Op veel bedrijven is liquiditeit zeker een groot zorgenpunt, maar de onzekerheid heeft de hoogste prioriteit. Daardoor melken veel boeren nu stuurloos de koeien. Er worden geen knopen doorgehakt", stelt een medewerker van Alfa Accountants in Meppel, vooral actief in melkveeprovincies Drenthe en Friesland.

Vooral liquiditeitsproblemen bij kostprijs boven 36 cent

Zijn kantoor signaleert vooral liquiditeitsproblemen op bedrijven met een te hoge kostprijs (36 à 37 cent). Dit gaat om een kwart van de bedrijven. Hier loopt de crediteurenstand op en ontstaan deze zomerperiode meer problemen.

Grenzen aan de rekening-courant

Accountantsbureau Flynth herkent dit beeld en stelt dat steeds meer bedrijven tegen de grens rekening-courant oplopen. Volgens Flynth zijn dit zowel bedrijven die de laatste jaren veel gefinancierd hebben en nu de stal niet vol hebben als meer traditionele bedrijven met een te hoge kostprijs.

AcconAVM in Sneek (Friesland) - vooral actief in Zuidwest-Friesland - ziet wel een toename in het aantal te koop staande bedrijven. In een paar maanden tijd nam het aanbod met vijf tot tien toe. Dit zijn niet de grotere bedrijven die recent geïnvesteerd hebben. Het zijn wel de bedrijven die al langer aan stoppen dachten en de laatste jaren door de betere melkprijs nog even doorgingen.

Een RMO-wagen haalt de melk op. Door de lage melkprijs hebben veel veehouders het moeilijk.<br /><em>Foto: Herbert Wiggerman</em>
Een RMO-wagen haalt de melk op. Door de lage melkprijs hebben veel veehouders het moeilijk.
Foto: Herbert Wiggerman

'Boeren die investeerden krijgen het moeilijk als prijs zo laag blijft'

Het accountantsbureau - dat 500 melkveehouders in zijn bestand heeft - stelt dat het effect van de slechte melkprijs tot nu toe beperkt bleef. Maar het vreest wel dat boeren die flink geïnvesteerd hebben of een hoge kostprijs hebben het erg moeilijk krijgen als de melkprijs zo laag blijft. "Banken en accountants rekenen met een kritische melkprijs van 33 à 34 cent. Maar wij zien dat 10 tot 20% van de veehouders in een risicogroep zit. Die werkt met kostprijs van 37 à 38 cent. Dat houden ze niet eeuwig vol. Die groep zal er toch voor moeten zorgen dat kostprijs naar beneden gaat voordat verdere financiering verstrekt wordt. Of dit ook tot Deense toestanden leidt, is lastig te zeggen. Maar we vrezen er soms voor."'

Rabobank Heerenveen - actief in Zuidoost-Friesland - ziet vooral sterke ondernemersverschillen en maakt zich ook zorgen over de bedrijven met een hoge kostprijs. "Maar wij trekken nooit zomaar ergens de stekker uit", zegt directeur Jan Feenstra. "In zo'n geval kijken we eerst of de kostprijs via een realistische strategie omlaag kan. Of dat een creatieve oplossing - landverkoop en erfpacht - mogelijk is. Pas als dat niet kan, financieren we niet." Feenstra herkent desgevraagd niet het beeld van bedrijven die door de slechte melkprijs vaker over de kop gaan.

Lees ook het interview met Ard Klijsen, voorzitter vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed bij NVM: 'Zorgelijke situatie door lage melkprijs'

Veel verkoop Oosterwolde

Tegen de landelijke tendens in, zijn er regio's waar de verkoop van melkveebedrijven nu al hard gaat. Een voorbeeld hiervan is de intensieve melkveeregio Zuidoost-Friesland. In de omgeving van Oosterwolde zijn in het afgelopen jaar acht melkveebedrijven verkocht, melden meerdere bronnen.

Een notaris in Oosterwolde bevestigt desgevraagd de verkoop van 'opvallend veel melkveebedrijven', maar wil niet zeggen of de aktes van levering via het eigen kantoor zijn gegaan. Ook Schelhaas Makelaardij herkent zich in het beeld. "Ik durf niet te zeggen of het er acht waren, maar wij hebben/hadden er in ieder geval twee in onze portefeuille. Dat waren bedrijven met 100 tot 120 melkkoeien. Eentje is er daarvan verkocht." Veel handel kortom, maar het makelaarskantoor maakt een kanttekening. "Dit is een echte melkveeregio met veel bedrijven. Het beeld dat de situatie in de veehouderij meer dan zorgelijk is, deel ik niet."

De liquiditeitsproblemen op melkveebedrijven nemen toe. Maar dit heeft zich tot nu toe nog niet vertaald in een fors groter aanbod van te koop staande melkveebedrijven.<br /><em>Foto: Jan Willem Schouten</em>
De liquiditeitsproblemen op melkveebedrijven nemen toe. Maar dit heeft zich tot nu toe nog niet vertaald in een fors groter aanbod van te koop staande melkveebedrijven.
Foto: Jan Willem Schouten

'Melkveebedrijven hebben het heel slecht'

Niettemin is een lokaal accountantsbureau - dat één van de acht verkochte bedrijven in Oosterwolde begeleidde - helder: melkveebedrijven hebben het heel slecht. Al was dit bewuste bedrijf niet door de bank onder druk gezet. "Het was eerder een optelsom waarbij de lage melkprijs de druppel was. Maar algemeen geldt dat bedrijven qua liquiditeit flink zijn teruggevallen. Men betaalt tot de limiet en daarna belanden rekeningen weer op de stapel."

Voor Hans Peters - VBO-vooritter Agrarisch Vastgoed - is de opvallende verkoop in en rond Oosterwolde ook niet onbekend. "Veel boeren konden daar recent heel hard groeien doordat ze omliggende bedrijven konden overnemen. Dat waren vaak ook uitgekochte boeren met een flinke financiële armslag."

Ook Geert Kooistra van LTO Noord Friesland bevestigt, maar wil tegelijkertijd de factor kavelruil niet onderschatten. "Het is een beeld dat je vaker ziet. Als één bedrijf verkocht wordt, komt er een carrousel op gang. Grond en kavelruil worden dan interessant."

Laatste reacties

 • deB.


  Er is zoveel leed links en rechts, en de handel en retail varen er wel bij.
  Boeren worden uitgekleed, keihard werken voor NIETS!!!! De rest ligt op het strand

 • WGeverink

  @Wv01. Wat voor boodschap geef je de handel en de retail als je blijft werken voor niets? Dat je een sukkel bent die tegen beter weten in stug blijft doorgaan met het op eigen kosten subsidieren van het voedselpaket.

 • Koen Franken

  De sector is echt hartstikke ziek , we zijn niet meer instaat om zonder hulp van Brussel op eigen benen te staan . Misschien nog even slecht blijven , komen de afvallers van zelf .

 • deB.

  Precies, we zijn allemaal hele grote sukkels, hoe groter bedrijf, hoe een grotere sukkel! Hartstikke verrot is dit systeem!
  Nog even zo doorgaan, overleeft 60 procent niet, of met noodoplossingen de zaak vooruit schuiven...Niemand kan voor tussen de 20 en 25 cent melk leveren... maar we doen het wel!! waanzin

 • Gerardone

  "Maar wij trekken nooit zomaar ergens de stekker uit", zegt directeur Jan Feenstra. "In zo'n geval kijken we eerst of de kostprijs via een realistische strategie omlaag kan. Of dat een creatieve oplossing - landverkoop en erfpacht - mogelijk is. Pas als dat niet kan, financieren we niet." Feenstra
  ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????
  als de boer zijn land verkoopt of in erfpacht geeft, geef je ook geen geld bij want dat komt dan immers vrij
  en als dat niet kan financier je niet dus in beide gevallen komt er geen geld van de bank

  Groter groter groots daar zit het probleem uiteindelijk heb je niks

 • alco1

  Wv01.
  Je noodkreet kennen we nu zo langzamerhand wel.
  Het gaat erom hoe je denk hoe het verder moet.
  Kortom een werkbaar plan hebben we meer aan

 • deB.

  vindt jij het normaal dan??? iedereen doet dom door, kop in het zand! schijn hooghouden.
  wij als boeren moeten als 1 blok staan! melk week niet leveren, of zelfs 2, laat iedereen toch is barsten. Want op deze voet uitgemolken worden KAN niet langer!!!
  Iedereen pakt z'n marges, groot of klein, maar wij houden niets over van 22 cent.....

 • f.degroot1

  In Denenemarken laten banken zelfs solvabele bedrijven met 20 tot 30% eigen vermogen failliet gaan.
  Hier gaan ze weer van allerlei trucjes toepassen om de boeren maar te laten boeren.
  Maar als je nu een kostprijs hebt van 36 á 37cent dan is het niet wat en wordt het ook niet wat.
  Dan kun je beter direct de boel verkopen nu het land nog relatief duur is, want er kan ook nog een tijd komen dat er veel tegelijk zullen (moeten) stoppen, en dan klapt de hele boel in elkander, en zit de bank weer met de problemen. (plus de stoppende boer)

 • samaja

  nee zeer zeker niet Wv01!! laat die harde groeiers maar eens flink op de bek gaan. door hun hebben wij allemaal zo'n melkprijs. zie ze hier ook in de buurt als je een gemiddeld bedrijf bent kijken ze je nog met de reet niet aan ,en maar grond af pikken tegen onwerkelijke prijzen.Ik wil wel eens zien wie het laatst lacht.mjin vader zegt altijd ''er is geen gekker mens als een boer '' als je goed nadenkt die man heeft gelijk ,we zijn nog gekker als gek!!!!!!!

 • koeien10

  FC HEEFT EEN GARANTIE PRIJS MAAR DAT ZEGT NIETS DE MARKT IS SLECHT ENDE RETAIL VAART ER WEL BIJ DIT MOET ECHT ANDERS MEN HEEFT AL VAKER EEN BETERE VERDELING BELOOF MAAR TOT NU TOE KOMT DDAR NIKS VAN TERECHT.

 • WGeverink

  De melkveehouderij is de enige sector waar nog flink wat eigen vermogen aanwezig is. Door de quotering af te schaffen is de productie in de melkveehouderij nu net als in de andere sectoren onbestuurbaar geworden. Het gevolg is dat de melkveehouderij van zijn eigen vermogen zal worden ontdaan op de zelfde manier als alle andere "vrije"sectoren. Als de ene gas terug neemt geeft de ander gas en als je dan ook nog in een land woond met een hoge kostprijs zijn de kosten over de jaren al snel hoger dan de opbrengsten.

 • Farmer4life2

  Eens met wgevering.
  Behalve de akkerbouw. Puur door waardevermeerdering van de grond. (Net als melkveehouders)

  We kunnen nooit op tegen het buitenland. Zie je ook in de varkenshouderij. De prijs per kilo had op dit moment allang op 2€ moeten zitten. In Brazilië en usa heeft het daar wel al eerder op gezetten.

 • BLENKE

  de D.O.C BOEREN zijn het eerste aan de beurt ,geweldig zon fusie met D.M.K een echte achteruitgang,wat een wanbeleid heeft directie en bestuur de laatste jaren gevoerd,maar hun beuren er geen cent minder om,SCHANDALIG

 • oorspronkelijk

  stoppende boeren
  als die maar geen voetballer wordt.
  dat verhaal van dat niet iedereen het redt om profvoetballer te worden of in het eerste elftal te acteren kennen we ook al
  dat de natuur zijn werk doet ook al
  dezelfde frustraties blijven mensen: uit ze ;want er is nog geen oplossing ook al denken sommigen :gewoon uitzieken
  dat vind ik mens onterend en sociaal onverantwoord

 • Bennie Stevelink

  @BLENKE, de fouten bij DOC zijn gemaakt in de jaren negentig. In die tijd zijn veel Coberco-boeren naar DOC gegaan. Ze gingen voor de kwantumtoeslag en hadden niet in de gaten dat er een korte termijnbeleid werd gevoerd die op langere termijn een achterstand zou veroorzaken. Het beleid werd toegejuicht door de NMV. Als je je wilt beklagen moet je bij jezelf zijn en vooral bij de NMV die het toegejuicht heeft.

 • deB.

  Boeren zijn hele domme mensen, ze zetten ze helemaal klem, verzuipen in de arbeid, 7 dagen per week, sociaal geen leven.
  Hoe groter de stal, hoe een slecht leven heb je dan.
  Wat houdt je over, NIETS.... allemaal voor niets bezig. Geven een goed produkt gewoon mee, kijk maar wat je er mee doet zuivelafnemer.... en denk vooral niet aan mij.... WAANZINNIG

  Wat is de drijfveer?? grootste van de buurt, armzalig leven heb je.
  Gewoon zielig!

  Gevolgen zijn zeker zichtbaar... NOG GROTERE WINSTEN VAN OA DANONE!!!!

 • Bennie Stevelink

  @Wv01, woon je misschien in Frankrijk?

 • Gruun as grês

  Wv01, ik nu weten we het wel dat je het zo slecht hebt en ieder ander mens buiten de agrariër een in jou ogen beter leven heeft! Stop met zeuren en zelfmedelijden hebben! Niemand word gedwongen om boer te worden, en als het je zo hoog zit moet jij je toch werkelijk eens af gaan vragen of je wel door wilt of beter in loondienst kan gaan. We moeten nu ff Door een zure appel heen bijten maar het krabbelt vanzelf weer een keer op. En vergeet niet dat we hiervoor ook 2 beste jaren hebben gehad!!

 • deB.


  Zulke boertjes hebben ze dus graag... waarom gaan er veel stoppen binnen nu en aantal jaren... Omdat er geen bal meer aan is!!

 • kleine boer

  wv01 stoppers zijn er al altijd geweest en zal zo blijven mis sommige eerder als verwacht nu maar maakt het voor de overblijver weer beter als je er niet tegen kan heb je verkeerde vak gekozen. En is niet alleen in landbouw zo wat denk je van de pompstations langs de grens of de aannemers toen bouw op zijn gat lag of de transportsector.....

 • Ignatius

  Er is helaas maar één conclusie: wie de spelregels niet accepteert, moet het spel
  niet spelen

 • melkveehouder .

  @ignatius. Gedeeltelijk heb je gelijk. Echter, de spelregels worden door de nationale, provinciale en lokale overheden niet alleen heel vaak, maar ook tijdens het spel aangepast. Puur en alleen om erfbetreders, en indirect de overheid zelf, de mogelijkheid te bieden aan de ruif mee te eten over de rug van de boer. Hierdoor kun je het spel nooit winnen en uiteindelijk raakt de ruif leeg, hoe goed je je best ook doet. Ik noem dit vals spelen

 • deB.


  Precies, maar dat mag niet gezegd worden.... blijkbaar. Zijn er nog genoeg die erin trappen en zich laten gebruiken! en dom verdan goan

 • WGeverink

  @Melkveehouder Wv01. Het komt er dus op neer dat de overheden hoe dan ook het spel gaan winnen. Kun je dan als boer niet beter zorgen dat je met zo min mogelijk kleerscheuren van het bedrijf af komt?

 • oorspronkelijk

  probeer integraal te denken
  marge:-grote bedrijven kunnen door automatisering en kwantum
  toeslag/korting makkelijker overleven.
  en de samenleving wil geen mega bedrijven.
  overheidsbeleid en lto veroorzaken wel of niet bewust schaalvergroting
  dit spanningsveld vind ik meer dan verwerpelijk
  omdat de sector uit hard werkende ondernemers bestaat.
  duidelijkheid vereist dwz beleid in de praktijk toetsen en sturend optreden

 • Farmer4life2

  Wat er de laatste twee jaar gaande is, gaat nergens meer over. Heb ik het nog niet over de garantieprijs.

  Er is een duidelijk beleid dat er minder boeren/koeien/melk moet komen. Regels stapelen zich op en vraag en aanbod is niet alleen meer desastreus op het vlak"melk" ook mest, grond, stalbouw, regels/overheid, maatschappelijke verwerpelijkheid zijn in onbalans.

  Twee jaar geleden zat iedereen nog gekluisterd aan de buis op zondag 20:30 naar boer zoekt vrouw. Nu worden dezelfde doelgroep met de grond gelijk gemaakt, als dieren mishandelaars.

  Na mestverwerking en grondgebondenheid zijn fosfaatrechten ook nog nodig. Ik begrijp dat we op een postzegel leven, maar dat betekent niet dat we nationale regels moeten hanteren en een wereldprijs moeten accepteren.

  Ik wil weleens zien wat het inkomen was geweest met het melkquotum en nu met de fosfaatrechten over 5 jaar. Boeren hadden een compleet pensioen opgebouwd, jaren erin geïnvesteerd.

  Ik ben nooit voorstander geweest om het quotum niet af te schaffen. Maar wat het nu teweeg brengt is wel héél veel. Waarbij de overheid continu achter de feiten hebben aangelopen met regelgeving.

 • Farmer4life2

  Ruwvoer en mest zijn twee soorten handel die niet deugen. Snijmais koop ik in onder de 45€ per ton. Thuis geleverd. Ik kan dezelfde snijmais ook via een voerleverancier krijgen voor 55€ per ton. Mest hetzelfde grote winsten en veel gesjoemel.

  Op dit moment 17€ per kuub, maar voor de gehaltes die in de kuub gaan.... die verschillen tussen de 1 en 1,7 kilo fosfaat...... zij praten er niet over. Makkelijk geld verdienen.

  RFC mag van mij de coöperatie opheffen. Het is allang geen coöperatie. Ja knikkers in alle lagen van het coöperatief model. Ze kunnen veel meer betalen dan 25 cent ongeveer 9 cent meer.
  Via de regels en interim/prestatie toeslag zal er dit jaar ongeveer 3 cent meer betaald worden.

  Ja, ze betalen meer.... maar Rfc als 6e grootste speler in de wereld moet zich aansluiten bij Danone en Lactalis en op het gebied van regelgeving, maatschappelijk belang en dierwelzijn hebben ze meer raakvlak bij landen als Zwitserland en Zweden. Die vele malen hogere prijzen hebben.

  Of produceren wij zoveel goedkoper? Nee, wij hebben meer massa per arbeidskracht. Vaak werkt de boer, diens vrouw en vader mee. Dan de zoons en losse inroep school jongeren en stagiaires.

 • deB.


  Daarom, laat iedereen is barsten.....met z´n allen!!! en snel ook

  week geen melk, en anders 2, moet je is opletten wat er dan gebeurd

 • farmerbn

  Varkensboeren die nu klem zitten hadden beter hun toko in het verleden kunnen verkopen. Binnenkort geldt dat ook voor meerdere melkveehouders. Dus om te voorkomen dat je straks niet meer dik kunt verkopen , kun je beter nu starten. Misschien ben je al anderhalf jaar te laat. Cashen en verkassen naar een beter melkvee-land. Lekker boeren met 80 koeien zonder schuld, zonder mestprobleem, geen voeraankoop enz.

 • deB.


  Zijn er hier al die stoppen, jonge opvolgers stappen uit het bedrijf.... geen zin meer in. Nee, er is niets aan de hand, dom vedan goan totdat

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.