Rundveehouderij

Achtergrond

'FrieslandCampina zou meer kunnen inzetten op bio'

Melkveehouder Jan van Wijk schakelt over op een biologische bedrijfsvoering zonder afzetzekerheid bij zijn zuivelcoöperatie FrieslandCampina. Ondanks de risico’s denkt hij er niet over de handdoek in de ring te gooien.

FrieslandCampina heeft 49 leden-melkveehouders op de wachtlijst voor omschakeling naar biologische bedrijfsvoering staan. Deze leden, die het omschakeltraject op eigen risico zijn gestart, krijgen nog geen afzetgarantie. Melkveehouder Jan van Wijk is een van hen. Hij houdt samen met zijn vriendin 65 melkkoeien in het Gelderse Beneden-Leeuwen.

Melkveehouder Jan van Wijk schakelt over naar een biologische bedrijfsvoering. Hij heeft nog geen afzetgarantie bij zijn coöperatie FrieslandCampina.</p>
<p><em>Foto: Tamara Reijers</em>
Melkveehouder Jan van Wijk schakelt over naar een biologische bedrijfsvoering. Hij heeft nog geen afzetgarantie bij zijn coöperatie FrieslandCampina.

Foto: Tamara Reijers

Wanneer heeft u zich aangemeld voor omschakeling naar bio?

"Ik heb me op 21 april dit jaar aangemeld bij controleorganisatie Skal. Dat is ook de datum waarop ik op de wachtlijst ben gekomen bij FrieslandCampina."

Wanneer kreeg u te horen dat FrieslandCampina nog geen afzetgarantie kan geven?

"Toen ik mij aanmeldde gaven ze aan binnen drie maanden met uitsluitsel te komen. Eind juni werd ik gebeld dat ze mij nog geen afzetzekerheid konden bieden."

Waarom kan FrieslandCampina geen afzetgarantie geven?

"De coöperatie heeft als doelstelling om alle aangeleverde biologische melk in eigen producten te verwerken. De aanvoer groeit nu sneller dan de afzetmogelijkheden. Daardoor is er, naast de tien bedrijven die al een toezegging hebben, nu nog geen ruimte voor nog meer biologische melk."

Wat vindt u hiervan?

"Aan de ene kant begrijp ik wel dat ze op de rem trappen, maar aan de andere kant staat het haaks op het verduurzamingsbeleid van de onderneming. Wel inzetten op verduurzaming van de bedrijfsvoering, verbetering van de biodiversiteit en mestvergisters, maar bij bio de boot afhouden. Ik vraag me dan af waarom er niet meer wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling en afzet van biologische zuivel."

Wat nu?

"Ik ben positief genoeg om gewoon door te gaan. Daarnaast heb ik nog steeds zin in de nieuwe uitdaging die een biologische bedrijfsvoering met zich meebrengt. Aangezien ik geen bedrijfsopvolger heb is het voor mij minder aantrekkelijk om voor schaalvergroting en een daarbij horende zware financiering te kiezen. Natuurlijk kan ik niet ontkennen dat de omstandigheden mijn enthousiasme wel wat hebben getemperd."

Loopt u niet een enorm risico door behoorlijk wat kosten te maken zonder garanties deze op korte termijn terug te verdienen?

"Hoewel de hoge biologische melkprijs van de afgelopen periode natuurlijk zijn aantrekkingskracht had, is dit niet mijn belangrijkste drijfveer voor omschakeling. Mijn huidige bedrijf staat er financieel goed voor. Wel is het zo dat de kosten tijdens de omschakelingsperiode van anderhalf jaar snel oplopen. Ik houd rekening met zo’n €60.000 vooral als gevolg van een dalende melkproductie en minder opbrengst van het land. Mogelijk kan ik mijn melk op 1 oktober 2017 niet direct als biologisch kwijt, maar wie weet waar de gangbare melkprijs tegen die tijd staat. Vooralsnog zie ik het verlaten van mijn coöperatie in ieder geval niet als serieuze optie."

Lees meer artikelen over het omschakelen naar biologisch in de melkveehouderij

Of registreer je om te kunnen reageren.