Rundveehouderij

Achtergrond

Dralende kopers en vakantierust houden zuivelmarkt op de plek

De melkaanvoer is nu overal in Europa op z'n retour, maar het effect ervan op de zuivelmarkt is niet zo voelbaar als mocht worden verwacht. Veel prijzen stagneren een beetje en lopen soms zelfs wat terug.

Dat komt doordat kopers wat minder happig lijken, maar helemaal vreemd is dat ook niet. De periode van zomerrust breekt aan.

Voor de versproductie zou de spotmarkt nog wel redelijk goed moeten zijn, maar deze markt werd afgelopen week ontregeld door onder meer een brand bij een belangrijke droger in België.

Spotmelk ging daardoor van de hand binnen een grote bandbreedte van 26 tot 27,5 cent franco. Mageremelkconcentraat trok wel iets aan naar €1.550 tot €1.600 per ton, room bleef vrijwel stabiel op zo'n €3.950 per ton. De markt is echter vrij dun, met kleinere handelsvolumes en een meestal ook kalme vraag.

Ondanks een moment van stabilisering, blijft de markt voor melkvet structureel vragend. In onder meer Noord-Amerika blijven er tekorten en dus kansen voor export, terwijl ook vanuit Oost-Europa vraag blijft bestaan.

Ook kaasindustrie houdt aanbod krap

De kaasmarkt geeft een meer verdeeld beeld. Foliekaas blijft qua prijs hangen rond de €2,40 per kilo, al is de vraag beperkt. De kaasindustrie houdt het aanbod echter ook krap. Voor natuurkaas is de situatie lastiger. Hier kampen de industrie en handel met stevige voorraden en dus een groot aanbod. Deels gaat dat weg via export. Op de binnenlandse markt levert het relatief minder op dan foliekaas; een ongezonde situatie.

De poedermarkt blijft moeilijk, want te lage prijzen door een royaal aanbod.

Prognose: kalme markt, overwegend stabiele prijzen


Of registreer je om te kunnen reageren.