Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

‘Vroeg of laat, de nieuwe stal komt vol’

De familie Groot-van der Lee nam ruim een jaar geleden een stal met 151 diepstrooiselboxen in gebruik. Het bedrijf melkt nu 96 koeien.

"Ze zijn zo schoon dat ze er bijna van glimmen.” Lopend over het voerpad wijst melkveehouder Cees Groot trots naar zijn dieren in de stal. De Noord-Hollander is blij met zijn keuze voor diepstrooiselboxen en biobedding als boxbedekking. “De koeien liggen er fantastisch in en het wordt geen smeerboel”, zegt hij. Illustratief is wat hem betreft de spierwitte koe, die net nadat ze is opgestaan smetteloos de sleuvenvloer op stapt.

Naam: Cees (55), Marco (25) en Helma (53) Groot-van der Lee.<br />Plaats: Zuidschermer (N.H.).<br />Bedrijf: De melkveehouders namen 31 maart 2015 een nieuwe ligboxenstal in gebruik. De stal is 55 meter lang, 38 meter breed en 10 meter hoog en heeft 151 ligplaatsen. Het bedrijf heeft 56 ha in gebruik (30 ha eigendom en 20 ha pacht). Op dit moment zijn er 100 melk- en kalfkoeien en 84 stuks jongvee. De koeien geven gemiddeld 31 liter per dag, met 4,41% vet en 3,48% eiwit. Groot wil naar een rollend jaargemiddelde van ten minste 9.500 liter. "10.000 liter is haalbaar, maar ik wil de koeien niet over de kling jagen", aldus Cees Groot.<br /><em>Foto's: Fotostudio Wick Natzijl</em>
Naam: Cees (55), Marco (25) en Helma (53) Groot-van der Lee.
Plaats: Zuidschermer (N.H.).
Bedrijf: De melkveehouders namen 31 maart 2015 een nieuwe ligboxenstal in gebruik. De stal is 55 meter lang, 38 meter breed en 10 meter hoog en heeft 151 ligplaatsen. Het bedrijf heeft 56 ha in gebruik (30 ha eigendom en 20 ha pacht). Op dit moment zijn er 100 melk- en kalfkoeien en 84 stuks jongvee. De koeien geven gemiddeld 31 liter per dag, met 4,41% vet en 3,48% eiwit. Groot wil naar een rollend jaargemiddelde van ten minste 9.500 liter. "10.000 liter is haalbaar, maar ik wil de koeien niet over de kling jagen", aldus Cees Groot.
Foto's: Fotostudio Wick Natzijl

Tevreden over eerste jaar

De ligboxenstal van Groot is sinds 31 maart 2015 in gebruik. De vriendelijke Noord-Hollander is dik tevreden over het eerste jaar, zo zegt hij. “Ik heb geen spijt van de gemaakte keuzes en zou het met de kennis van nu weer zo doen.” Op de vraag of hij helemaal geen verbeterpunten heeft, weet hij uiteindelijk toch nog iets te noemen. “Het instrooien van de boxen doe ik op een kleine trekker met een bakje erachter. Achteraf had ik wel iets meer ruimte willen hebben om de roostervloer op te draaien. Nu lukt me dat maar net.”

Weloverwogen keuzes

De nieuwe stal is beduidend ruimer en lichter dan de oude stal, die nu als jongveehuisvesting dient. Wat opvalt is de rust in de nieuwbouw. De schuifdeur in de achtergevel staat open. Binnen of buiten: Groot laat de keuze overdag aan de koeien. Op de dag dat Boerderij op bezoek is, regent het van tijd tot tijd. Ongeveer een kwart van de melkveestapel kiest ervoor om lekker binnen te blijven.
De stal is gebouwd met het oog op de toekomst. Cees’ zoon Marco (25) staat klaar als bedrijfsopvolger. Na het afronden van de agrarische hogeschool in Dronten werkt Marco momenteel fulltime als agrarisch bedrijfsadviseur bij Flynth. Voordat vader en zoon Groot de stalbouw in 2014 in gang zetten, bezochten ze veel open dagen van andere bedrijven. “We wisten daardoor precies wat we wel en niet wilden”, vertelt Cees Groot.”Marco heeft het bedrijfsplan geschreven. De bank ging vlot akkoord.”

Mooi schoon. Deze foto is gemaakt net nadat de spierwitte koe is opgestaan uit de ligbox met biobedding.
Mooi schoon. Deze foto is gemaakt net nadat de spierwitte koe is opgestaan uit de ligbox met biobedding.

Koecomfort

Koecomfort was een belangrijk aandachtspunt bij de bouw. De diepstrooiselboxen zijn daar een mooi voorbeeld van. Ook besteedden de melkveehouders veel aandacht aan de positie van de dieren aan het voerhek. Ze staan met hun voorpoten op een voerstoep en met hun achterpoten op een rubberen mat. Groot: “Ze staan rustig en stabiel en hebben op die manier geen last van de mestschuif.”
De koeien worden gemolken in een 2x12 stands zij-aan-zij Soldex-melkstal. De dieren wachten tussen de twee dubbele boxrijen op hun melkbeurt. Met hekken kan Groot de koeien daar opsluiten. Inclusief melktank (20.000 liter) kostte de melkstal €150.000. ”De onderhoudskosten zijn €7.000. Als je dat vergelijkt met de aanschaf- en onderhoudskosten van twee robots, dan weet je waarom we dit hebben gekozen. Ik heb bovendien geen hekel aan melken”, vertelt Groot, die de melkstal mooi schoonhoudt.

Groeien met eigen aanwas

Groot wil de stal zo snel mogelijk vol hebben. Hij groeit met eigen aanwas. in verband met het risico op ziekte-insleep is hij wat huiverig voor het aankopen van vee. In de jongveestal lopen 38 dikke vaarzen. Die kalven deze zomer af. “We willen als gezinsbedrijf 150 koeien melken. Het kan nog een jaar duren voordat de stal vol is, maar het gaat gebeuren”, aldus de melkveehouder.

Op peildatum 2 juli 2015 waren er 88 melkkoeien en 70 stuks jongvee op het bedrijf. Groot ligt niet wakker van de invoering van fosfaatrechten. “Het is nog niet duidelijk wat de prijs wordt. Ook bestaat er nog onduidelijkheid over een mogelijke knelgevallenregeling.”
De bouwkosten van de ligboxenstal waren €5.500 per koeplaats. De stal is gefinancierd op basis van een melkprijs van 34 cent. Groot maakt zich geen zorgen over de toekomst. Op de dag dat FrieslandCampina de garantieprijs vaststelt op €25 per 100 kilo melk, zegt hij: “De melkprijs trekt vanzelf weer aan. Dat is altijd nog gebeurd.”

Aan het voerhek staan de koeien met hun voorpoten op een voerstoep en met hun achterpoten op een rubberen mat.
Aan het voerhek staan de koeien met hun voorpoten op een voerstoep en met hun achterpoten op een rubberen mat.

Toekomstplannen

Groot voert een rantsoen van kuilgras, mais en meel. Hij kocht een tweedehands mengwagen van een gestopte veehouder. In de toekomst wil hij investeren in de erfverharding achter de stal en de aanleg van extra sleufsilo’s. Groot: “Dan kan ik misschien ook andere producten zoals bierbostel bijvoeren.”
De nieuwe stal is tegen de oude stal aangebouwd. “In de toekomst kunnen we de nieuwe stal gemakkelijk uitbreiden. Maar dat is toekomstmuziek”, aldus Groot. Met zoon Marco als opvolger lijkt het duidelijk dat familie Groot ook de komende decennia boert in de Schermerpolder, aan de boorden van het Alkmaardermeer.

Overzichtsfoto van het melkveebedrijf van de familie Groot-van der Lee.
Overzichtsfoto van het melkveebedrijf van de familie Groot-van der Lee.

Laatste reacties

 • BO(skabout)ER

  Mooi bedrijf hoor, maar met deze hoeveelheid land komt de stal toch echt niet vol. En dan moeten er nog fosfaatrechten worden gekocht. Dan komt de financiering op 37 a 38 cent (land plus fosfaatrechten). Lijkt me totaal onaantrekkelijk.

 • stefan123

  En een nieuw gebouwde stal dan gebruiken voor 65%?
  Lijkt me ook niet erg rendabel.

 • simpel boerke

  Dit soort bedrijven zitten natuurlijk aardig klem. Niets doen leidt tot hoge vaste kosten per liter en de stal vol zetten jaagt de kostprijs ook weer omhoog door de forse investeringen in rechten, mest, voer en grond.

 • mr X

  Famliebedrijven met grond hebben toekomst. Weidemelk komt er aan. Grote bedrijven met weinig grond hebben het nakijken. ze kunnen gaan produceren voor de wereldmarkt. Of vergis ik mij. Het wordt net als bij pluimvee. Vrije uitloop kippen zijn economisch aantrekkelijker. Daarentegen scharrelboeren verdienen het zout in de pap niet.

 • Farmer4life2

  Ziekelijk dat zulke mooie bedrijven met een goed hart en boerenverstand op grote achterstand worden gezet door een overheid die niet capabel is om uitzicht te geven aan jonge boeren.

 • Gerd

  34 cent Kostprijs ik snap het niet.......--

 • agri2

  Zo'n nieuwe stal moet binnen een paar weken bomvol met koeien staan, des te eerder is de investering terug verdient.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.