Rundveehouderij

Achtergrond 2118 x bekeken

Voorbode zomer leidt tot dip in prijzen blankvleeskalveren

Enkele warme dagen vorige week waren een voorbode van een moeilijke periode die er aan staat te komen voor de afzet van vleeskalveren. Traditioneel vormt de zomerperiode een lastige tijd voor de verkoop van kalfsvlees en dus ook de handel in vleeskalveren.

In de afgelopen week zijn de prijzen van de blankvleeskalveren opnieuw omlaag gegaan. Een stabilisatie in de voorgaande week bleek daarmee slechts van korte duur. Dit keer ging 5 tot 10 cent van de prijs af, waarmee de notering voor O+P- daalde naar €4,15 tot €4,25 per kilo geslacht gewicht.

Prijzen nu al lager dan vorige zomers

Hoewel de zomervakanties nog op gang moeten komen, liggen de prijzen daarmee al een stuk lager dan de laagste prijsniveaus in de zomers van de afgelopen jaren. Vorig jaar lag het laagste punt in de prijzen van blankvleeskalveren medio augustus op €4,35 tot €4,40 per kilo. In 2014 duurde het dieptepunt in de markt 2 maanden (juli en augustus) met prijzen van €4,70 tot €4,80 per kilo.

Vooralsnog is de uitgangssituatie dus slechter dan de afgelopen jaren. De afzet in het buitenland biedt daarbij nog niet veel hoop. In Frankrijk en Duitsland is de markt in evenwicht, maar in Italië staan de opbrengsten ook onder druk in verband met de start van de schoolvakanties en warm weer.

Prognose: stabiel tot iets lagere prijzen.

Meer informatie over de prijzen van blankvleeskalveren vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat: 
Blankvleeskalveren Denkavit

Of registreer je om te kunnen reageren.