Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Spotmelkprijs weer boven fabrieksprijs

De prijs voor rauwe melk is de afgelopen weken rap omhoog gegaan en bevindt zich met 27 tot 28 cent franco weer duidelijk boven de uitbetaalprijs van de meeste fabrieken.

Het is een teken van voorzichtig herstel. De vraag naar melk trekt aan bij een iets dalende aanvoer - in ieder geval buiten Nederland. Het is nog voorzichtig herstel, stellen veel handelaren en verwerkers. Was er geen EU-interventie van melkpoeder, dan was dit niet gebeurd. De prijsbewegingen omhoog van dit moment zijn niet diep gefundeerd. Toch is het herstel van de markt. Zuivelreus Arla houdt de juli-melkprijs stabiel, Bayerische Milchindustrie durft zelfs een halve cent te plussen (van 22,1 naar 22,6 cent per kilo).

Room voert prijsbeweging naar omhoog aan

Het meest opvallend komt de positieve sfeer in de zuivelmarkt deze week tot uiting bij de room. Daar stegen de prijzen door tot €4.100 à €4.200 per ton - tot verbazing van velen. Want hoe kan het opeens zo hard gaan? De boternotering stijgt mee, maar op een toenemende afstand van de roomnotering.

Minder hard, maar nog steeds goed gaat het ook met de notering voor mageremelkconcentraat. Deze week kwam er weer €100 per ton bij naar €1.500. Bij een doorsnee-verkoopprijs voor mageremelkpoeder van €1850 (buiten interventie) kan dat, maar voor interventie (€1.698) blijft er geen marge meer over.

Ook kaasmarkt positief gestemd

De kaasmarkt gaat ook nog steeds omhoog. De notering voor foliekaas schurkt tegen de €2,40 per kilo aan, soms zelfs iets er overheen. De verwachting is dat het hierbij de komende weken wel even zal blijven. Voor verder weg in het jaar wordt voor €2,60 tot €2,70 verkocht. Natuurkaas brengt 40 tot 50 cent per kilo meer op. Ook mozzarella blijft het goed doen. De spotmarkt hiervan ligt ook rond de €2,40 per kilo, bij een lager gehalte aan droge stof dan gewone kaas. Van kaasdumping is al lang geen sprake meer, het aanbod is relatief krap en de vraag stijgt voorzichtig verder.

Kaasmaken is sinds enige tijd ook weer rendabeler dan mageremelkpoeder maken, ondanks de hoge boterprijs. Melkveehouders zouden hiervan iets hogere prijzen mogen verwachten. Ook omdat de prijzen voor wei en weigerelateerde grondstoffen mee opveren.

Prognose: licht verder stijgende prijzen.

Laatste reacties

  • R.A. de Man

    prima

  • Achterhoeker

    noteringen voor zuivel mooi omhoog, varkensnotering flink omhoog, zo te zien is er licht aan het eind van de tunnel

  • de kaasboer

    T werd tijd

Of registreer je om te kunnen reageren.