Rundveehouderij

Achtergrond

Opgang zuivelmarkt gaat even iets minder vlot

Het lijkt erop dat de opgang van de zuivelmarkt een beetje hapert. Misschien gaat het herstel te snel en zijn kopers niet overtuigd dat ze weer echt meer moeten betalen.

Het kan allemaal meespelen. Wat ook mee kan spelen, is dat nog niet iedereen gelooft dat de stijging van de melkaanvoer nu wel voorbij is, ondanks signalen van partijen als Arla en DMK. Daarbij heeft de zuivelexport last van de ongunstiger geworden wisselkoers.

Wat ook een oorzaak is, is dat verder herstel van bijvoorbeeld de kaasprijs even iets minder vlot gaat. Ook met de poederprijzen gaat het nog niet helemaal fijn, terwijl er toch de bijna zekerheid is van een nog grotere interventie-opkoop (tot 350.000 ton magere melkpoeder).

Het gaat goed met melkvetten

Anderzijds blijft het goed gaan met de melkvetten. Boter noteert zo'n €2.900 per ton op de spotmarkt en room wordt af fabriek verkocht voor €3.650 per ton en soms nog meer. Het duurdere vet beïnvloedt ook de prijs voor volle melkpoeder. Was boter niet zo duur, dan had volle melkpoeder ook minder opgebracht.

Door de iets lagere melkaanvoer is de prijs voor rauwe melk iets verder gestegen naar zo'n 22,5 cent franco per kilo. De handel is echter kalm.

De markt voor melkpoeders had er gezonder uit kunnen zien als Europa meer product had kunnen verkopen naar Algerije. Dat land heeft zojuist weer een grote tender toegekend, waarbij naar verluid het grootste deel door Nieuw-Zeeland wordt geleverd. Het door Europa gemiste volume is nu weer rijp voor interventie.

Prognose: voorzichtig stijgende prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.