Rundveehouderij

Achtergrond 3 reactieslaatste update:16 jun 2016

'Mengteelt erwten past prima na mais'

Een mengteelt van gras, rogge of triticale met erwten is een goed passende teelt na een maisteelt. Maurice Zandvliet, loonwerker in Tjalleberd, experimenteert ermee.

Samen met Profyto DSD, Nordic Maize Breeding organiseerde loonbedrijf Maurice Zandvliet in Tjalleberd (Friesland) op 9 juni in dezelfde plaats een demonstratie van mengteelten met erwten na mais. Het is een beter alternatief dan alleen rogge of een enkelvoudig vanggewas.

Wat is het voordeel van een mengteelt met erwten?

"Het belangrijkste is dat het nagewas stikstof opslaat en de winter over tilt, zodat het niet uitspoelt maar in de kringloop op het bedrijf bewaard blijft. Daarbij brengt een mengteelt met erwten, afhankelijk van de hoeveelheid erwten, ook nog eens 30 tot 80 kilo extra stikstof in de bodem door binding van stikstof uit de lucht."

Waarom een mengteelt?

"Een mengteelt is prima geschikt voor meerdere doeleinden. Wil je na mais gras, dan meng je een ras erwten dat klein blijft als dekvrucht en het gras niet overwoekert. Wil je opnieuw mais telen, dan kun je een grotere variëteit gebruiken in combinatie met graan. Bijvoorbeeld rogge of triticale. Dat kun je dan eind mei oogsten. Op het demoveld liggen 40 verschillende rassen erwten die we beoordelen. Met de zeven meestbelovende rassen hebben we zeven mengteelten met gras, rogge en triticale ingezaaid."

Maurice Zandvliet, loonwerker in Tjalleberd.<br /><em>Foto's: Anne van der Woude</em>
Maurice Zandvliet, loonwerker in Tjalleberd.
Foto's: Anne van der Woude

Waarom niet een enkelvoudig nagewas, dan ploegen en vroeg inzaaien?

"Een mengteelt met erwten heeft de eigenschap droge stof te vormen in de winter en het voorjaar. Dat is de periode dat mais eigenlijk weinig doet. Mais heeft zonlicht en warmte nodig. Je profiteert dus van groeidagen die voor mais suboptimaal zijn. Verder ben ik niet van het ploegen. Dat kost organische stof en gaat ten koste van het bodemleven. De mengteelt stimuleert juist bodemleven en zo ook de structuur van de grond. Door mais in te zaaien met een strokenfrees bewerk je de grond zo weinig mogelijk. Ook dat is behoud van organische stof en bodemleven en geeft ook behoud van draagkracht."

Gaat laat inzaaien niet ten koste van de opbrengst van de maisteelt?

"Nee, Je oogst al een deel droge stof uit de mengteelt. Daarna moet je een zeer vroege of ultra vroege mais zaaien. Dan ga je wel iets minder voor massa, maar vooral voor de kolf en dus kwaliteit. Als je de twee teelten bij elkaar optelt, heb je meer opbrengst dan alleen mais met een enkelvoudig nagewas dat je onderploegt."

Waarom heb je een demo georganiseerd?

"Wij willen de mensen niet laten zien hoe het moet, maar hoe het kan. We bieden ze een alternatief. Veel mensen geloven niet meer in erwten, omdat de resultaten in het verleden nog wel eens wisselend waren. Maar veredeling heeft rassen voortgebracht die winterhard zijn en opbrengst combineren. Een mengteelt met moderne erwtenrassen is gewoon bedrijfszeker. Dat wilden we de mensen laten zien."

'Mengteelt erwten past prima na mais'

Laatste reacties

 • farmerbn

  Er staat nergens wat het extra kost. Volgens mij verliest die loonwerker er niet aan en daarom is hij zo positief.

 • koestal

  Ben benieuwd naar het resultaat en wat het kost

 • g.g

  Ja frezen van de grond , dat is goed voor de structuur.
  na een goede bui slaat de grond compleet dicht.

Of registreer je om te kunnen reageren.