Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Kwaliteit ruwvoer gaat boven maximale opbrengst

Melkveehouders Jans en Aart Brinkman in het Drentse Amen werken continu aan optimalisering van de ruwvoerteelt. De boeren fungeren als gastbedrijf tijdens de Boerderij Ruwvoer Ronde.

Jans en Aart Brinkman leggen al jaren maisproefveldjes aan. "We vinden het leuk daarmee bezig te zijn", zegt Jans. Aart vervolgt: "Optimalisatie is het sleutelwoord." De broers deden beide mee aan de Limagrain Maischallenge, maar wel in verschillende jaren. "Dat houdt je enthousiast en je leert er veel van", zegt Jans. De goede contacten met Limagrain bleven. Dat leidde in in 2016 tot het openstellen van het bedrijf op de Boerderij Ruwvoer Ronde.

De broers Jans (39, links) en Aart (36) Brinkman stellen hun melkveebedrijf in Amen (Drenthe) open tijdens de Boerderij Ruwvoer Ronde.</p>
<p><em>Foto: Jan Willem van Vliet</em>
De broers Jans (39, links) en Aart (36) Brinkman stellen hun melkveebedrijf in Amen (Drenthe) open tijdens de Boerderij Ruwvoer Ronde.

Foto: Jan Willem van Vliet

Wat voor bedrijf hebben jullie?

Jans: "We hebben nu 230 koeien op 150 hectare en werken van oudsher extensief. Per 1 april 2015 startten we met drie keer daags melken en harder voeren. De productie ging in korte tijd van 28 naar 35 kilo per koe per dag, oftewel een half miljoen kilo meer melk op jaarbasis. Doordat het bedrijf extensief was, ruilden we veel grond met akkerbouwers. Daardoor is altijd gewerkt met veel nieuw grasland. Dat klinkt mooi - de graskwaliteit is dan super - maar nieuw grasland vraagt veel drijfmest, hebben we geleerd."

Had dat ook voordelen?

"Bij het ruilen van grond kwam bij akkerbouwers geschikte maisgrond beschikbaar. Sinds de verplaatsing in 2004 is bijna alle grond geëgaliseerd en gedraineerd. We hebben nu zelf ook mais-geschikte grond. Ik verwacht dat we het ruilen daarom in de komende jaren wat gaan afbouwen."

Hoe dan verder?

Jans: "Ik zou graag plaatsspecifieke opbrengstbepaling hebben. Dan kunnen we daarop inspelen, met name met de bemesting. Ik verwacht niet direct profijt van zo'n werkwijze, wel over een paar jaar. Eerst een referentie opbouwen, dan acteren."
Aart: "Ik verwacht dat het met de dataverzameling snel gaat. Gras meten bij het maaien, maaiprognoses op basis van grondsoort, weer, waterstand en bemesting. Over 5 jaar werken we heel anders dan nu."

Aart Brinkman: "Zorg voor voldoende beton of klinkers rond de sleufsilo's. Makkelijk kunnen draaien met de silagewagens verhoogt de capaciteit bij het inkuilen."</p>
<p><em>Foto: Jan Willem van Vliet</em>
Aart Brinkman: "Zorg voor voldoende beton of klinkers rond de sleufsilo's. Makkelijk kunnen draaien met de silagewagens verhoogt de capaciteit bij het inkuilen."

Foto: Jan Willem van Vliet

Aart: "Optimalisering is meer dan het monitoren en plannen van de teelt. Ook bij de oogst luistert het nauw. Zorg dus voor voldoende beton of klinkers rond de sleufsilo's. Makkelijk kunnen draaien met de silagewagens verhoogt de capaciteit bij het inkuilen. Bovendien verhoogt het de tijd die de zware shovel met wals benutten kan voor het aandrukken van de kuil. Broei is funest. Je bent zo 5 tot 10% voederwaarde kwijt."

Waar letten jullie specifiek op?

Jans: "Bij het inkuilen van gras luistert het drogestofgehalte nauw: minimaal 35%, maximaal 45%. We maaien bijtijds. Niet de maximale opbrengst telt, maar de maximale kwaliteit. Bij de snijmaisoogst streven we naar 33 tot 36% droge stof. We zijn van middenvroege (FAO 230) naar zeer vroege tot ultravroege rassen (FAO 180 tot 200) overgegaan."

Aart: "Liever 45 ton mais op het juiste moment ingekuild dan 60 ton die niet rijp en te nat in de kuil komt. Van die 45 ton melk je makkelijker."

Wat is goed ruwvoer? Welk rassen past bij mij en mijn bedrijf? Op deze en andere vragen krijgt u antwoord tijdens het Boerderij-evenement Ruwvoerronde. Bent u er ook bij op 23 of 30 juni?

Laatste reacties

 • gvleemingh1

  Meer melk minder melkgeld.

 • Farmer4life2

  Bij extensief is kwaliteit altijd belangrijker dan kwantiteit....
  Daardoor kun je ook zoveel op krachtvoer besparen.

  Zij melken Misschien wel alleen van de eerste en tweede snede. Veel bedrijven melken ook van de derde en soms vierde snede met iets meer krachtvoer tot gevolg

 • info519

  broei funest idd...dus losse mais weghalen en valk snijvlak zoals op foto

Of registreer je om te kunnen reageren.