Rundveehouderij

Achtergrond 3442 x bekeken 3 reacties

Kostprijs helft EDF-leden onder 36,2 cent

De helft van de melkveebedrijven die lid zijn van de European Dairy Farmers (EDF) heeft een kostprijs van minder dan 36,2 cent per kilo melk, de andere helft zit erboven.

Bedrijven in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en België met niet meer dan 70 koeien hebben de hoogste kostprijs, met een gemiddelde van 43,6 cent. De directe kosten, zonder rente en aflossing, liggen op deze bedrijven op 19,9 cent. Op bedrijven met 70 tot 140 koeien liggen deze kosten op respectievelijk 37,2 en 17,6 cent, op bedrijven met tussen de 141 en 350 koeien op respectievelijk 37,9 en 19,5 cent. Melkveebedrijven met meer dan 350 koeien hebben een kostprijs van 31,6 cent. De directe kosten liggen op deze grotere bedrijven op 23,2 cent. Het verschil zit hem hier vooral in loon- en mechanisatiekosten. Bij gemiddelde aannames voor rente en aflossing resteert voor genoemde bedrijfsgroottes bij een melkprijs van 25 cent respectievelijk een arbeidsinkomen van €14,500, €41.230, €22.672 en -€46.017.

Vooral grote bedrijven zwaar in de min

Het zijn vooral de grote bedrijven die zwaar in de min gaan. Zo realiseren grote bedrijven in Zweden en Denemarken met gemiddeld 704 melkkoeien een negatief arbeidsinkomen van €442.000. De kostprijs ligt op deze bedrijven op 35,25 cent, waarvan 22,8 cent directe kosten en 8,1 cent voor rente en aflossing.

Nederlandse melkveehouder in Zweden. Zweedse bedrijven weten de kostprijs het meest te drukken.</p>
<p><em>Foto: Henk Riswick</em>
Nederlandse melkveehouder in Zweden. Zweedse bedrijven weten de kostprijs het meest te drukken.

Foto: Henk Riswick

EDF-leden wisten in seizoen 2015-'16 hun kostprijs met gemiddeld 2,2 cent te drukken. De Zweden het meest, met 11,6%. Ook Denemarken, Ierland en België wisten hun kosten flink te verlagen. In Nederland is juist een stijging van de kostprijs zichtbaar.

Laatste reacties

 • Farmer4life2

  M.a.w. we kunnen straks net als China. Melk gaan importeren, want de kostprijs is elders lager dan hier.

 • Jan van het Zand

  Na 30 jaar melkquotering en daarmee een periode om je als melkveehouder voor te bereiden op het quotumloze tijdperk is er blijkbaar heel veel fout gegaan in de voorbereiding, nu er zoveel bedrijven met een te hoge kostprijs zitten.
  In Nederland is het gemiddelde melkveebedrijf in areaal verdubbeld tijdens de quotering: van 25 naar 50 hectare grond.
  Na aftrek van het vreemd vermogen zal de melkveehouder er qua vermogen wel sterk op vooruit gegaan zijn. Dat laten we in het artikel maar even buiten beschouwing.
  De hamvraag: Hoe is het mogelijk, dat de gemiddelde melkveehouderij zich zo slecht heeft voorbereid op het quotumloze tijdperk? Heeft de overheid zitten slapen? Hebben de adviesbureau's wel goed werk geleverd? Wat is de rol van de accountants geweest? Of is de boer zelf nog steeds ouderwets denkend: Oh, de buurman investeert, dan zal ik het ook maar doen??
  Alles wijst erop dat er geen visionair is opgestaan in die 30 jaar, die de melkveehouders terzijde heeft gestaan om de huidige financiële problemen in de melkveehouderijsector te voorkomen.
  Hoe kun je dan met een gerust hart de EU-landbouwsubsidies af willen bouwen na 2020?

 • Bennie Stevelink

  Dit zijn cijfers van boeren in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en België. Daar heeft men doorgaans voldoende grond bij het bedrijf of men is gevestigd in een gebied met extensive akkerbouw. Daar kunnen grote bedrijven de mest gratis kwijt en kunnen op korte afstand betaalbaar voer kopen.
  Hoe zit het met de kostprijs in Nederland?

Of registreer je om te kunnen reageren.