Rundveehouderij

Achtergrond 5856 x bekeken 2 reacties

Grillige zuivelmarkt flitst weer verder omhoog

De zuivelmarkt toonde zich in de voorbije week weer in al z'n onvoorspelbaarheid. De markt leek in onze contreien even iets te stagneren, maar dat bleek ondertussen voor slechts heel korte duur.

Deze week gingen de spotnoteringen voor rauwe melk, room en ook magere melkconcentraat weer flink omhoog.

Rauwe melk pluste 3 tot 4 cent per kilo bij. Niet zozeer dankzij de Nederlandse melkveehouderij, want die blijft dapper leveren. Elders in Europa lijkt de aanvoer wel meer dan verwacht terug te nemen, waardoor verwerkers de spotmarkt op gaan om bij te kopen. De prijs van magere melkconcentraat schoot zelfs door naar €1.400 per ton, te duur voor de productie van magere melkpoeder - die grotendeels toch de interventie in gaat. Blijkbaar is het product nodig voor andere bestemmingen.

Boter noteert tegen €3.000 per ton

De kaasprijzen blijven aantrekken. Met name de mozzarellamarkt doet het vrij goed. Voor dit product wordt alweer zo'n €2,50 per kilo betaald. Goudse foliekaas noteert tussen de €2,35 en €2,40 per kilo.

Het best blijft de markt voor melkvet het doen. Boter noteert nu tegen de €3.000 per ton. Drie en een halve maand geleden zweefde de prijs net boven het interventieniveau, terwijl de prijs pas medio mei weer goed oppakte. Room brengt al tot €3,80 per kilo op. Volle melkpoeder noteert tussen €2.100 en €2.150 per ton.

Veel marktkenners vragen zich af hoe lang de opgaande lijn blijft, want er is nog steeds veel melk en de hogere prijzen lijken vooral door sentiment gedreven. De markt blijft echter omhoog gaan.

Prognose: hogere prijzen

Laatste reacties

  • hooghoes

    Nederlandse boeren riskeren dat de derogatie word ingetrokken . Eigenschuld dikke bult

  • vd meer

    Mocht dit gebeuren, dan kunnen de grond gebonden boeren weer op de blaren zitten door de cowboys.

Of registreer je om te kunnen reageren.