Rundveehouderij

Achtergrond 2765 x bekeken 2 reacties

Extra interventie werkt als motor voor verder herstel

De grootste klant van de Europese zuivelindustrie blijft nog wel even de Europese Commissie. Wekelijks koopt die momenteel meer dan 25.000 ton magere melkpoeder in.

Wel tegen een lage prijs van amper €1.700 per ton, maar de interventie houdt de hele machine momenteel draaiend. Je kunt het in zekere zin vergelijken met de melkveehouder die stug blijft melken omwille van de 'cash-flow'. Zo kan de zuivelindustrie dankzij de interventie blijven produceren, zonder te stikken in de voorraden.

De export van zuivel is relatief beperkt. De vraag in Europa kon misschien ook beter, maar toch gaat de zuivelmarkt nu al weken achter elkaar omhoog. Dat komt niet alleen door de interventie, want de lagere (dan verwachte) melkaanvoer helpt ook, evenals de goede vraag naar melkvet. Zonder interventie liep het allemaal echter niet. Op naar de 350.000 ton!

Spotmarkt geeft hoop

Veel fabrieken zitten nog vast op lage leveringscontracten voor kaas, boter en poeders, maar de spotmarkt geeft hoop. Op basis van de spotprijzen voor foliekaas, room en weipoeder kan alweer een melkprijs van 25 cent worden betaald. Dat is nog niet structureel zo, maar er is duidelijk licht aan het einde van de tunnel. Voor de melkveehouderij is dus te hopen dat de huidige positieve tendens nog even aanhoudt.

Voor de biologische melkveehouderij valt juist te hopen dat de druk op de markt wat afneemt, want daar staan de prijzen stevig onder druk. Biologische spotmelk gaat soms het gangbare circuit in en bio-room gaat voor een slinkende meerprijs van de hand.

Prognose: verder oplopende prijzen gangbare zuivel

Laatste reacties

  • tonny60

    Kan de EU toch later een aardige cent aan verdienen als de markt aantrekt

  • Zuperboer

    Ja, daaraan kunnen ze verdienen en daarmee kopen ze op de (middel-)lange termijn voedselzekerheid en stabiliteit in, in feite voor een schijntje.

Of registreer je om te kunnen reageren.