Rundveehouderij

Achtergrond 2965 x bekeken

EIB wil bedrijfsovernames landbouw financieren

De Europese Investeringsbank (EIB) wil actiever worden in de agrarische sector. De bank wil ook bedrijfsovernames in de landbouw financieren.

Dit zei vice-president van de EIB Pim van Ballekom bij de ondertekening van een leenfaciliteit ter waarde van €150 miljoen aan FrieslandCampina. Deze faciliteit is bedoeld om innovaties mee te financieren. Aan de lening zijn geen concrete doelen gekoppeld. Het geld moet over 7 jaar ineens worden terugbetaald.

FrieslandCampina denkt er vernieuwingstrajecten een stimulans mee te geven, zoals de ontwikkeling van een poederdroogtoren die 60% minder energie verbruikt dan de gangbare, en de ontwikkeling van betere voeding voor ouderen.

Kleinere agrarische projecten

Het contact tussen FrieslandCampina en de EIB kwam tot stand op initiatief van de laatste. Die wil meer doen in de agrarische sector en ook in kleinere projecten. De minimale lening die de EIB verstrekt is €7,5 miljoen groot.

De EIB werkt in Ierland al mee in een pilot-project om melkveehouders door slechte tijden in de markt heen te helpen. Boeren kunnen geld lenen tegen een zogenoemd zacht tarief. Ze hoeven pas terug te betalen als de markt weer herstelt.

Vergrijzing agrarische sector

Van Ballekom motiveert de wens om ook bedrijfsovernames te financieren vanuit de observatie dat de agrarische sector als geheel vergrijst, die heeft een impuls nodig.

Het rentetarief dat de EIB hanteert, staat niet vast, maar beweegt mee met de markt, maar kent wel een afslag ten opzichte van commerciële leningen.

Of registreer je om te kunnen reageren.